Enschede
Toelichting

Eerst digitaal aanmelden dan pas de grens over

Morgen is het al zover. Voor een langer bezoek aan Duitsland is een digitale aanmelding verplicht. Reizigers zonder herstel-of vaccinatiebewijs worden verplicht in Duitsland in quarantaine te gaan. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die de Duitse regering vanaf morgen neemt om corona in eigen land onder controle te houden. De maatregelen gaan 27 juli in.

Door: Tim Nijhuis en Tolga Karaman

GEEN GRENSCONTROLES GLANERBRUG 1
De grensovergang tussen Glanerbrug en Gronau © Coen Krukkert

Aanmelden verplicht

Twentenaren die voor een langer verblijf Duitsland in willen, moeten zich aanmelden bij www.einreiseanmeldung.de. Overigens verzuimde de Duitse overheid een Nederlandse versie van de website te maken.

Op de site moet een vaccinatie-, herstelbewijs of negatieve test worden geüpload. Bij het oversteken van de grens moet de reiziger alsnog een actueel bewijs kunnen tonen. Een negatieve PCR-test mag maximaal 72 uur en sneltest maximaal 48 uur oud zijn.

Quarantaine

Reizigers met een volledig vaccinatiebewijs of bewijs van herstel hoeven niet in quarantaine. Personen zonder vaccinatie- of herstelbewijs moeten tien dagen in quarantaine. Die kan met een negatieve test na vijf dagen worden beëindigd.

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Voor een verblijf van maximaal 24 uur in Duitsland of een bezoek van familieleden dat maximaal 72 uur duurt, is er geen aanmeld- of quarantaineplicht.

De bedoeling is wel dat grensgangers een negatieve test, vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen bij de inreis naar Duitsland.

Tevens zijn forensen die vanwege hun beroep, studie of school vaker de grens overgaan niet verplicht zich aan te melden of in quarantaine te gaan. Voor de pendelaars geldt dat ze zich twee keer per week moeten laten testen. Dat kan ook in Duitsland.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.