Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gemeente Enschede gaat vier grote eigen gebouwen aansluiten op het warmtenet

423025 879335

De gemeente gaat het Stadskantoor, het Nationaal Muziekkwartier, het Muziekcentrum en de Noordmolen koppelen aan de zogeheten Warmtebaan in Enschede. Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel hiertoe naar de gemeenteraad gestuurd. De gemeente voert daarnaast een verkenning uit naar de mogelijkheid het stadhuis aan te sluiten op het warmtenet.

Dit is een mooie stap in het streven ons eigen gemeentelijk vastgoed te verduurzamen , zegt wethouder Jeroen Diepemaat over de energieplannen van het college met de vier grote gemeentepanden. Enschede heeft de ambitie uitgesproken dat de eigen gebouwen zo snel mogelijk energieneutraal dienen te zijn. Dat moet uiterlijk over twintig jaar, in 2040, het geval zijn. Dat gebeurt, zo stelt het stadsbestuur in het voorstel aan de gemeenteraad, met respect voor onze monumentale panden . Daarbij wordt rekening gehouden met eventuele technische en bedrijfseconomische beperkingen van de gebouwen.

225.000 euro
De beoogde aansluiting van het Stadskantoor, het Nationaal Muziekkwartier, het Muziekcentrum en de Noordmolen op het warmtenet, kost de gemeente 225.000 euro. Het betreft eenmalige aansluitkosten. Die worden opgebracht door het gemeentelijk vastgoedbedrijf, dat een budget heeft voor onderhoud en vervanging van de installaties. Door de toekomstige aansluiting zijn vervangingsinvesteringen voor de verwarmingsinstallaties op aardgas niet langer nodig.

De aansluiting van de vier panden op het warmtenet levert volgens de gemeente een vermindering van de CO2-uitstoot op van circa 950 ton. De energiekosten zijn na de aansluiting met een gelijkwaardig energieverbruik vergelijkbaar met het huidige verbruik.

De vraag of uiteindelijk ook het stadhuis volgt met een aansluiting op het warmtenet, is momenteel onderdeel van een verkenning van de gemeente met energieleverancier Ennatuurlijk. Om het stadhuis separaat aan te sluiten op het net, is volgens het college een aanzienlijke investering nodig. De gemeente laat nog onderzoek doen naar de wamteoplossing in de binnenstad en de mogelijkheid om te kunnen meeliften op werkzaamheden in de toekomst.

Volop zichtbaar
De energietransitie is momenteel al volop zichtbaar in de buurt van het centrum van Enschede. Zo realiseert Ennatuurlijk op dit moment al de warmtebaan in de Blijdenstein, Willem Brakmanstraat en in de Deurningerstraat en op korte termijn de Wenninkgaarde. Daartoe zijn grote delen van deze staten momenteel afgesloten voor het verkeer. Het Stadskantoor, Het Nationaal Muziekkwartier, Het Muziekcentrum en de Noordmolen liggen alle in de nabijheid van de huidige werkzaamheden. Dit warmtenet moet aan het einde van het jaar onder meer het bestaande warmtenet in Roombeek van duurzame energie van Twence voorzien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.