Enschede
Cultuur
Video

Familievoorstelling Vreemde Vogels breekt een lans voor acceptatie

Stel: je hebt altijd in je eentje in je eigen parkietenkooi geleefd en ineens komen er allemaal vreemde vogels binnenfladderen. Theatervoorstelling Vreemde Vogels vertelt wat er dan gebeurt. Of gebeuren kan, natuurlijk. De productie is vanaf 30 juli te zien in de tuin van landhuis Het Schuttersveld in Enschede.

Vreemde Vogels is poppenspel. Dat wil zeggen: de acteurs kruipen in de huid van een pop, in dit geval een vogelpop. Een soort omgekeerd acteren: de vogels die zij spelen moeten levensecht en geloofwaardig zijn, de acteurs blijven liefst onzichtbaar. Niet allen voor kinderen, die nog magisch kunnen denken, maar ook voor hun ouders.

Bepaald niet alleen voor kinderen

Want het gaat hier niet om een kindervoorstelling, zo blijkt. Regisseur Joep Onderdelinden - wereldberoemd in Groningen en de rest van Nederland als Postbode Siemen - wijst naar het boek dat de inspiratie voor de voorstelling vormde: Johannes de Parkiet, geschreven door Mark Haayema. “Mark maakt prentenboeken. Maar het mooie aan zijn boeken is dat die beslist niet alleen voor kinderen zijn. Er zitten altijd laagjes in die maken dat ze ook bij volwassenen tot de verbeelding spreken.”

icon_main_quote_red_glyph

“Wennen is iets dat gewoon gebeurt”

Johannes de Parkiet (Emiel de Jong) in Vreemde Vogels

Johannes Cornelis Boersma I

Die Johannes de Parkiet, gespeeld door Emiel de Jong, is de centrale figuur in Vreemde Vogels. Johannes Cornelis Boersma I woont zijn leven lang al alleen in zijn kooi. Op de goede - of een kwade - dag besluit zijn baasje de kooi uit te breiden tot volière. Dat betekent een invasie van vogels die weliswaar het een en ander gemeen hebben, maar toch heel verschillend zijn. En die dicht in de buurt komen, bovendien. Johannes wil aanvankelijk niet, maar zal er toch aan moeten wennen…

Ellen Wisse Ernst Bergboer
Ellen Wisse, theaterproducent van het Wilminktheater © Ernst Bergboer

Buitenvoorstelling

Vreemde Vogels is een eigen productie van het Wilminktheater. Ellen Wisse, de producent, schoof aan bij 1Twente Vandaag. Andere rollen zijn voor Aniek Stokkers, Dennis de Groot, Abke Bruins, Maggie Symonds en Jade van Dongen. Daarnaast speelt er een wisselende cast van vrijwilligers mee. Het script is van Mark Haayema zelf. De productie kwam tot stand met hulp van een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds.

icon_main_quote_red_glyph

"Het is mooi als een aantal mensen toch even met een boodschap naar huis gaan”

Theaterproducent Ellen Wisse (Wilminktheater) in 1Twente Vandaag

Behalve in Enschede wordt Vreemde Vogels ook gebracht op buitenlocaties in Zwolle, Harderwijk en Steenwijk. Kaarten - vanaf twintig euro - zijn online te bestellen via het Wilminktheater.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.