Enschede

VIDEO | ViVa in Enschede begint met statement: ‘Speeltuinen moeten blijven’

De 65ste editie van de Jeugd ViVA is begonnen. Door het nieuws rond de financiële problemen bij het overkoepelende speeltuinbestuur krijgen de laagdrempelige vakantiespeelweken toch een extra lading.

425576 923411
Geen poespas deze maandagochtend bij speeltuin ât Heelal, maar wel een subtiele verwijzing naar de situatie die is ontstaan binnen Stichting Enschedese Speeltuinen. Daar is het bestuur vorige week opgestapt uit onvrede met het gemeentebestuur. Die stelt vooralsnog geen 40.000 euro beschikbaar om de tekorten van de SES te dekken. Die zijn vooral ontstaan door het meermaals niet indexeren van de instandhoudingssubidie met de jaarlijkse prijsstijgingen door de gemeente Enschede.


Vakantie
Wethouder Niels van den Berg heeft weliswaar de moeite genomen om op zijn eerste vrije dag in âvakantie-outfitâ de ViVa-speelweek te openen, maar wordt bij de ingang aan de Siriusstraat wel geconfronteerd met een spandoek. âDe speeltuinen moeten blijvenâ, is er met stift op geschreven.

Belang
Dolf Soer, sinds 2015 de speeltuinbeheerder, zegt dat vrijwilligers van ât Heelal hiermee het belang van het bestaan van de speel- en ontmoetingsplek in een wijk als Twekkelerveld duidelijk willen maken. Want die is er, zegt Soer.

âWe hebben het de afgelopen weken zo druk gehad met het mooie weerâ, zegt de beheerder. âVanuit de hele wijk kwamen de kinderen hier spelen. Bij basisscholen in de buurt, zoals de Noorderkroon, was er last van de eikenprocessierups. We hadden hier op de speeltuin ook drie nesten, maar die heb ik zelf weggehaald zodat de kinderen konden spelen.â

Pot koffie

Maar niet alleen de jeugd weet de weg naar ât Heelal te vinden. ââs Ochtends zetten we hier een pot koffie. En we zetten altijd wat extra. Bewoners uit de buurt, die het soms niet breed hebben, vinden het soms fijn om een kopje mee te drinken. De deuren staan gewoon open.â

Hamerklap
Met een hamerklap opent Niels van den Berg de 65ste editie van de vakantiespeelweek. Hij slaat de eerste spijker in het houten geraamte van wat een windmolen gaat worden. De wethouder legt aanwezigen (vrijwilligers, SES-bestuurders en enkele raadsleden) nog eens uit dat hij het belang van de speeltuinen niet onderschat. Hij herhaalt de boodschap dat hij na zijn vakantie de gesprekken met het speeltuinbestuur weer oppakt om tot een oplossing te komen.

Gevaar
SES-bestuurslid Ben van Dijk hoopt er het beste van. Als voorzitter van de ViVa is zijn blik nu gericht op de vakantieperiode. De vakantiespeelweken lopen geen direct gevaar als het bestuur bij haar beslissing om op te stappen blijft. Maar als er daardoor speeltuinen worden gesloten, dan is de spreiding van de Jeugd ViVa wel in het geding.

âEn de ViVa is juist zo belangrijk in wijken waar veel kinderen opgroeien in arme gezinnenâ, zegt Van Dijk. âVoor een symbolisch bedrag van 1 euro kun je de hele dag spelen. De kinderen vinden het geweldig. Vorig jaar bij de afsluiting van de ViVa was een jongetje in tranen omdat hij het zo jammer vond dat het was afgelopen. Daar doe je het toch voor?â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.