Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Vernieuwd techniekmuseum Oyfo eerbetoon aan Twentse innovatie'

Het is een heel lang traject geweest, maar zondag 18 juli opent het vernieuwde Oyfo Techniekmuseum zijn deuren in de Hazemeijer in Hengelo. Directeur Lous Kerkhof is trots: “Ik denk dat de verbinding tussen kunsteducatie, techniekmuseum en muziekschool een enorme aanwinst is voor Hengelo en de regio.”

Soft opening

Zondag is de zogenaamde ‘soft opening’ van Techniekmuseum Oyfo. “Ik kende de term soft opening eerst ook niet, maar het is een opening zonder toeters en bellen voor publiek. Op 7 oktober hebben we de feestelijke opening. Tot die tijd kunnen we alles goed testen en horen wat het publiek er van vindt”, zegt de directeur.

De tentoonstelling start met een kort overzicht over waarom de industrie van Twente zo belangrijk was: “Het laat zien hoe innovatief wij zijn geweest. En dat zijn we nog steeds.” Met de nieuwe verhaallijn wil het museum een combinatie maken tussen creativiteit en techniek. Ook wordt er stilgestaan bij de circulaire economie en wordt er gefocust op de kwetsbaarheid van onze planeet.

Het techniekmuseum werd in 1983 opgericht onder de naam Techniekmuseum HEIM met als doel om het Twents industrieel erfgoed te behouden. In 2017 fuseerde het museum met CREA Centrum voor Kunsteducatie en Muziekschool Hengelo en ging men verder onder de naam Oyfo Kunst & Techniek. In de Hazemeijer zijn alle drie onder één dak ondergebracht.

Lous Kerkhof Ernst Bergboer
Oyfo-directeur Lous Kerkhof: “Ik denk dat de verbinding tussen kunsteducatie, techniekmuseum en muziekschool een enorme aanwinst is voor Hengelo en de regio.”
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Verhuizing

Het was een hele operatie om alle grote machines vanaf de oude locatie aan de Industriestraat naar de Hazemeijer te vervoeren. “Je doet dat niet even met een aanhangwagentje. Het was heel spannend of de machines wel goed over zouden komen”, aldus Kerkhof. Vrijwel alle machines draaien nog. Volgens de museumdirecteur spelen vrijwilligers hier een cruciale rol in: “De vrijwilligers hebben de kennis en de kunde om al die machines aan de praat te krijgen. Als je ziet hoe zij ons afgelopen driekwart jaar hebben ondersteund, dat is echt grandioos.” Veel van de vrijwilligers hebben zelf nog bij Stork, Signaal of een van de andere grote namen uit de Hengelose industrie gewerkt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.