Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gratis afhalen in Enschede: monumentaal kunstwerk

425825 kunstwerk 1

Gezocht: plek voor een sgraffito van kunstenaars Jan en Joep Gierveld. Het kunstwerk is gratis af te halen bij het gemeentelijke depot.

Vorig jaar werd een kunstwerk van Jan en Joep Gierveld op de vliegbasis Twente gered van de slopershamer maar sindsdien staat het te verstoffen in een depot van de gemeente Enschede. Samen met de werkgroep Monumentale Kunst van de landelijke Erfgoedvereniging Bond Heemschut doet Enschede nu pogingen een nieuwe bestemming voor het zogenaamde sgraffito te vinden.

Vliegbasis TwentheHet kunstwerk sierde decennialang de muren van de manschappenkantine op de voormalige Vliegbasis Twenthe. De Almelose broers Jan en Joep Gierveld hebben samen eind jaren vijftig gewerkt aan de wandversiering met een afmeting van zes meter breed en 1,20 meter hoog. Het werk weegt 1.440 kilo. De grootte en het gewicht van deze sgraffito maken het niet gemakkelijker een nieuwe locatie te vinden. Het is wat anders dan een schilderijtje dat je ergens aan de muur kunt hangen , zegt Norman Vervat van Bond Heemschut.

In het afgelopen jaar hebben volgens de kunsthistoricus wel enkele partijen interesse getoond. Er is onder andere gesproken met projectontwikkelaar LIFE om het te herplaatsen in het te renoveren complex van het voormalige ziekenhuis Stadsmaten. Vervat: Maar uiteindelijk is dat niet gelukt. Je ziet het vaak met vergelijkbare kunstwerken gebeuren dat ze zijn gered, maar vervolgens in de vergetelheid raken. Ze blijven ergens opgeborgen. Zover willen we het niet laten komen met dit kunstwerk. Het verdient een mooie nieuwe plek.

De broers Gierveld hebben de wandversiering speciaal gemaakt voor de recreatieruimte op het Zuidkamp van de toenmalige vliegbasis. Je ziet er allerlei afbeeldingen op terug die te maken hebben met ontspanning, zoals spelende kinderen.

Liefst in EnschedeVorig jaar heeft de gemeente Almelo al eens belangstelling getoond. We hebben een voorkeur voor een herbestemming in Enschede. Het behoort tot het erfgoed van deze stad , aldus Vervat. Als het gaat over de plek is alles bespreekbaar. Een appartementencomplex, een wijkgebouw, een school. De enige voorwaarde is dat het binnen moet, gezien het Nederlandse klimaat. Bij regen zou het anders langzaam wegvloeien. Verder moet het bouwkundig kunnen. Bij nieuwbouw moet je er rekening mee houden dat het kunstwerk in een muur kan worden opgenomen en in een bestaand gebouw moet je de constructie er op afstemmen.

Het kunstwerk is weliswaar gratis af te halen, maar een belangstellende zal er toch het nodige geld voor over moeten hebben. De kosten voor herplaatsing komen voor rekening van de ontvangende partij. Wellicht zijn er wel mogelijkheden van fondsenwerving. Dat zouden we samen kunnen onderzoeken , aldus Vervat.

Belangstellende partijen kunnen met Norman Vervat contact opnemen: [email protected].

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Jan Astrego
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.