Hengelo
Politiek

Minima krijgen tóch niet minder geld voor sport en cultuur

De Hengelose gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met het ophogen van de bijdrage voor sportieve en culturele activiteiten voor mensen met de laagste inkomens. Het door Lokaal Hengelo ingediende en zes andere fracties gesteunde amendement kon de goedkeuring wegdragen van de voltallige raad. In de kadernota zou dit bedrag verlaagd worden naar 125 euro. Het wordt nu opgehoogd naar 200 en het geld is vrij te besteden voor de genoemde doelen.

446666 Schouwburg Hengelo stationsplein
Seviye van Wier: "Mensen kunnen ermee naar de schouwburg (foto), naar Metropool en ze kunnen ermee sporten." © 1Twente

Mensen met laag inkomen

Fractievoorzitter Seviye van Wier is er blij mee: "Hier wordt altijd goed gebruik van gemaakt. Mensen kunnen ermee naar de schouwburg, naar Metropool, ze kunnen ermee sporten. We moeten ernaar streven dat mensen met een laag inkomen kunnen deelnemen aan sportieve activiteiten, maar daarnaast ook voorstellingen moeten kunnen bezoeken en leuke dingen willen doen in hun vakantie."

Keuzevrijheid

In de verordening maatschappelijke participatie wordt voorgesteld om drie verschillende voorzieningen voor volwassenen samen te voegen: sport, vakantieactiviteiten en de kortingsregeling voor Schouwburg Hengelo en Metropool. Daarmee wordt de keuzevrijheid voor gebruikers verhoogd. Iemand die van sport houdt, maar niet van theater kan het volledige bedrag aan sport besteden. En omgekeerd.

De indieners van de motie vinden het echter geen pas geven, dat het bedrag vervolgens fors verlaagd wordt. Vandaar dat ze een motie indienden. Van Wier: "Die bedragen zijn de afgelopen twintig jaar sowieso nooit verhoogd, met uitzondering van de toegepaste indexering."

Financiële ruimte

Jaarlijks zal het de gemeente straks tussen de 67.500 en 108.000 euro gaan kosten, afhankelijk van de mate van gebruik. Van Wier: "Het verleden heeft geleerd dat het gebruik van dergelijke voorzieningen uit het armoedebeleid meestal lager is dan verwacht." In de kadernota is volgens haar nog financiële ruimte van maximaal 72.000 euro. Daarmee zijn deze kosten voldoende gedekt, vindt zij.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.