Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Pas na de zomer meer duidelijkheid over afgeschoten energieplan van Enschede: 'dit is demotiverend'

Gemeenteraad Energievisie 20210707
Tijdens de gemeenteraad op 6 juli werd de Energievisie van Enschede afgeschoten.
Beeld: 1Twente

Nu de Energievisie van Enschede in de gemeenteraad is gestrand, wacht het gemeentebestuur een lastige puzzel. Het college en de coalitiepartijen gaan de zomervakantie gebruiken om tot bezinning te komen.

Dat meldt het college in een brief aan de raadsleden. Op z'n vroegst is er dus in september meer duidelijkheid is over de nieuwe koers van het Enschedese energiebeleid. Dat werkt vertragend (en frustrerend) voor initiatiefnemers van duurzame energieprojecten.

Turbulente vergadering

Windenergie was de komende tijd al uitgesloten, omdat Enschede eerst de resultaten van een landelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van het laagfrequente geluid van turbines wil afwachten. Dat kan wel twee jaar duren.

Maar nu een meerderheid van de gemeenteraad, waaronder coalitiepartijen VVD en Burgerbelangen, vorige week in een turbulente vergadering heeft besloten om sowieso geen windmolens van meer dan 150 meter tiphoogte toe te staan, is er een klink in de kabel.

Pexels pixabay 33062
Lees ook
Coalitie in Enschede rammelt: raad zet streep door ‘mega windmolens’ én de energievisie

Energievisie op z'n gat

Omdat er geen meerderheid in de raad werd gevonden om het 'verlies' van de energieopbrengst van de lagere windturbines te compenseren door bijvoorbeeld meer zonnevelden toe te staan, besloten coalitiepartijen D66, PvdA en ChristenUnie de Energievisie te blokkeren.

'De coalitiepartijen hebben aangegeven de urgentie te voelen om
samen verder aan de slag te gaan met de opgaven die er liggen', schrijft het college na intern beraad. 'Wij willen het reces gebruiken om te kijken of en welk (proces)voorstel wij aan uw raad kunnen voorleggen.'

Zonnepark Broekheurne
Lees ook
Omwonenden in actie tegen zonnepark bij Het Rutbeek: 'Het geeft een sociale spanning'

Vertraging voor zonnepark

Maar nu de raad geen energieplan heeft aangenomen, zijn er helemaal geen beleidsregels vastgelegd voor de komst van zonneparken. Tot frustratie van initiatiefnemers, zoals coöperatie Enschede Energie. Om een zonnepark mogelijk te maken, zoals in het buitengebied bij Het Rutbeek, moet de gemeenteraad nu een zogeheten projectafwijkingsbesluit verlenen.

Dat is een procedure die meer tijd en inspraakmogelijkheden vergt. En omdat subsidies pas worden uitgekeerd als de vergunning definitief is, komt de eerstvolgende landelijke subsidieronde van dit najaar te vroeg voor het beoogde zonnepark van TP Solar en Enschede Energie in Broekheurne. "Voor ons als vrijwilligers een demotiverende situatie", aldus Jeroen Jansen van Enschede Energie.

Geen gevolgen voor lopende projecten

Voor het zonnepark in aanbouw aan de Schukkinkweg heeft het afschieten van de Energievisie geen gevolgen. Wel doorloopt Kronos Solar op dit moment nog de aanvraag van een spoedvergunning. Drie andere zonnevelden van Enschede Energie in het buitengebied van Enschede-Zuid, waar de gemeenteraad al akkoord voor heeft gegeven, liggen nog bij de Raad van State vanwege zienswijzen van omwonenden.

Kronos Schukkinkweg 03
Lees ook
Zonnepark bij Glanerbrug krijgt met spoed nieuwe vergunning (en dit is waarom er haast is)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.