Hengelo

Gelijkenissen stadslogo Hengelo & Land van Cuijk: "Toeval bestaat"

In mei presenteerde fusiegemeente Land van Cuijk een nieuw logo. Het beeldmerk vertoont veel gelijkenissen met het stadslogo van Hengelo, ontdekte Omroep Brabant vorige maand. Hengelo Promotie was er in eerste instantie niet blij mee, maar neemt geen juridische stappen: Na een goed gesprek tussen beiden steden, waarin werd gekeken naar het verhaal van de twee gemeentes, werd er één conclusie getrokken: "Toeval bestaat". Daarmee is de strijdbijl begraven.

Logo land van cuyk hengelo promotie
Gelijkenissen tussen het stadslogo Hengelo (rechts) en Land van Cuijk (links)

Het nieuwe stadslogo van Hengelo werd in augustus 2020 al gelanceerd. "Gelijkenis en overeenkomsten zijn er zeker," zegt Hengelo Promotie in een verklaring over de twee beeldmerken waarin zowel bij Hengelo als Land van Cuijk een accolade voorkomt. In combinatie met een blokhaak / streep aan de bovenkant oogt het logo hetzelfde. Het verschil is dat in het ene logo de tekst buiten deze tekens zijn geplaatst, bij het andere daarbinnen.

Een delegatie van Land van Cuyk kwam onlangs op bezoek in Hengelo om samen te kijken welk verhaal er achter beide merken schuilt en daar werd vooral een vredespijp gerookt. De vraag die ook werd gesteld is of de twee logo's elkaar in de weg zitten. De conclusie is dat dit niet zo is.

icon_main_quote_red_glyph

"Wij dragen ons stadsmerk met trots en we kunnen ons voorstellen dat dit logo voor het Land van Cuijk datzelfde gevoel teweegbrengt."

Hengelo Promotie

"Hengelo gebruikt het logo puur voor citymarketing. Het is niet van de gemeente zelf en ligt ook niet per se in de buurt, dus dan kan het prima," aldus een woordvoerder van Land van Cuyk tegen Omroep Brabant.

"Hengelo Promotie zegt te begrijpen dat Land van Cuijk enthousiast is over de vorm, eenvoud en kracht dat het logo uitstraalt. "Wij dragen ons stadsmerk met trots en we kunnen ons voorstellen dat dit logo voor het Land van Cuijk datzelfde gevoel teweegbrengt."

Er is geconstateerd dat de twee gemeenten erg verschillend zijn. Qua ligging, maar ook als je kijkt naar de historie, cultuur en opzet. "Ondanks de verschillen zien we ook opvallende overeenkomsten. Het belangrijkste is dat we allebei altijd op zoek zijn naar verbinding en dan zou het raar zijn als het botst. Toch?"


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.