Audio

300 euro dokken, omdat de uitslag van gratis coronatest te laat komt

De Enschedese Pien Hordijk voelde zich bekocht toen ze maandagmorgen 300 euro moest betalen voor een coronatest om het vliegtuig in te mogen dat haar naar Malta bracht. Die commerciële test die gelukkig negatief uitpakte, was nodig omdat de uitslag van de gratis test die zaterdagmorgen op vliegveld Twenthe werd uitgevoerd te laat kwam.

Belofte

De belofte was dat die uitslag 24 tot 28 uur op zich zou laten wachten. Maar toen de 17-jarige Pien 48 uur na de gratis test nog steeds geen uitslag binnen had, moest ze een commerciele coronatest in een hotel bij Schiphol laten uitvoeren omdat ze anders niet met het vliegtuig mee mocht. De rekening bedroeg 300 euro.

Op weg van het Maltese vliegveld naar haar hotel kreeg ze bericht van de Twentse testlocatie: ze was negatief getest en kon met een gerust hart vakantie houden.

PHOTO 2021 07 12 18 50 55
Op de website van de Rijksoverheid staat deze informatie © Screenshot testsite

Peperduur

Ze sprak meer passagiers op Schiphol met dezelfde ervaring die door de trage afhandeling van de gratis overheidstesten in de armen van de peperdure commerciële teststraten werden gedreven. “Ik heb in de trein naar Schiphol gebeld voor de uitslag en werd doorverbonden naar Lead Healthcare. Ik was nummer 80 in de wachtrij en werd er al snel uitgegooid.”

Pien viert inmiddels met haar vriendin Sophie Brorens vakantie in Malta en dat vergoedt veel: “Het is lekker weer, de zon schijnt en het is 30 graden. Maar ik hoop wel dat ik het geld terug kan krijgen.”

PHOTO 2021 07 12 18 52 59
Pien Hordijk (links) en Sophie Brorens (rechts) tijdens hun onverwacht veel duurdere vakantie op Malta © Eigen foto

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.