Enschede
Politiek
Video

Burgemeester voor Enschede gezocht: ‘Iemand die doorpakt en toegankelijk is’

De Enschedese gemeenteraad heeft vanavond, in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning, het profiel voor een nieuwe burgemeester vastgesteld. De opvolger van Onno van Veldhuizen moet een doortastende, toegankelijke verbinder zijn die meer bezig is met de stad en met de regio dan met Den Haag.

Zittend burgemeester Onno van Veldhuizen kondigde vorige maand onverwacht zijn vertrek aan. Dat deed hij in het eerste gesprek met de commissie die moest adviseren over zijn herbenoeming. Van Veldhuizen stond voor zijn tweede ambtstermijn. Daarmee moest het roer om: opvolger gezocht. Maar wie, of wat, zoek je dan?

1.743 Enschedeërs spreken zich uit

Om op die vraag een antwoord te vinden, zijn er uitgebreide gesprekken gevoerd met vrijwel alle partijen die met zo’n nieuwe burgervader, of -moeder, te maken gaan krijgen. Inclusief met de inwoners van de stad zelf. Die konden middels een online enquête met stellingen en een paar open vragen aangeven wat voor man of vrouw zij zich zouden wensen. 1.743 Enschedeërs maakten gebruik van die gelegenheid.

Burgerzaal gemeenteraad Ernst Bergboer
De Burgerzaal van het Stadhuis, tijdelijk raadszaal, waar de profielschets voor een nieuwe Enschedese burgemeester werd vastgesteld © Ernst Bergboer
icon_main_info_white_glyph

Wat gaat er nu gebeuren?

Het loket voor sollicitaties gaat open op 16 juli en sluit na de zomer. Commissaris Heidema en de vertrouwenscommissie uit de Enschedese raad maken gezamenlijk een selectie uit alle kandidaten. Uiteindelijk levert dat twee burgemeesterskandidaten op, waaruit de gemeenteraad een keuze maakt.

Die kandidaat wordt uitgebreid gescreend door het ministerie van Binnenlandse Zaken (inclusief een screening door de AIVD en de Belastingdienst). In januari kan dan een Koninklijk Besluit volgen, die de weg vrijmaakt voor de installatie van een nieuwe burgemeester. Die installatie zou dan in februari 2022 kunnen plaatsvinden.

Profielschets

Als die informatie heeft een profielschets opgeleverd. We zoeken, zo blijkt, een doortastende burgemeester met natuurlijk overwicht, die zelfbewust een soepel de Enschedese ondernemersmentaliteit vanuit het verleden doortrekt naar de toekomst. Die leiderschap toont in de samenleving, maar ook in de regio en daarbuiten. Maar dan wel weer met meer aandacht voor Enschede en de regio dan voor het Haagse.

‘Drie uitdagende rollen’

De nieuwe eerste burger van Enschede wacht drie uitdagende rollen, zo staat te lezen in de profielschets waaraan de raad vanavond haar goedkeuring verleende. ‘Je bent niet zomaar burgemeester van Enschede, je bent burgemeester van al haar inwoners. Benaderbaar en laagdrempelig.’ Dat is de eerste uitdaging.

De tweede ligt dan in de regio, waarbij wat goed is voor Enschede ook goed is voor het ommeland. Inclusief dat aan de andere kant van de grens. In de profielschets lees je een balanceeract tussen samenwerking en de autoriteit om stadsbelangen hoog te houden.

Andries Heidema Ernst Bergboer
Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, speelt een belangrijke rol in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Enschede © Ernst Bergboer

Tot slot moet de nieuwe burgemeester zowel de regisseur als de productieleider en manager van college en raad zijn, iemand die ervoor zorgt dat iedereen bij de les blijft en zijn rol speelt zoals dat moet èn die zorgt voor optimale condities en een open sfeer.

Schaap met vijf poten met de inslag van een Tukker

Al met al zoekt de stad wat verwacht mocht worden, een schaap met vijf poten. Dat is inherent aan dit soort openbare functies. Citisens, het bureau dat heeft geholpen om deze schets op te stellen, spreekt van een ‘kritische coach’ als meest gekozen burgemeesterstype door inwoners. Dat staat voor een bruggenbouwer, iemand die proces minstens zo belangrijk vindt als resultaat.

De profielschets voor de nieuwe Enschedese burgemeester geeft en aantal accenten aan, maar blijft verder een beetje hangen in algemeenheden. Zoals vrijwel alle profielschetsen. Een kritische coach in Enschede zal toch een heel andere persoon zijn dan in Wassenaar. Of Den Haag. Het is nu aan de vertrouwenscommissie, die eveneens vanavond door de raad werd ingesteld, om een kandidaat te vinden die past bij de stad en bij Twente. Bij de stijl van Tukkers.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.