Twente
Hengelo

Twentse kennis en expertise op gebied van Parkinson gebundeld in Hengelo

Het Borsthuis in Hengelo moet vanaf volgend voorjaar het centrale punt in Twente worden wat betreft de behandeling van de ziekte van Parkinson. Hier werken vanaf dan, onder de naam Punt voor Parkinson Twente, zorgverleners van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) samen met neurologen en andere deskundigen van de ziekenhuizen ZGT en MST.

Borsthuis
Het Borsthuis in Hengelo moet volgend voorjaar het centrale punt in Twente worden wat betreft de behandeling van de ziekte van Parkinson. © Google Streetview

Initiatieven in noorden des lands als voorbeeld

Punt voor Parkinson is een fysieke locatie waar patiënten met Parkinson door een team van gespecialiseerde Parkinson-zorgverleners behandeld en begeleid worden. Het is een initiatief van de twee Twentse ziekenhuizen en TMZ, met als doel het verbeteren van de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson. In Groningen en Leeuwarden zijn in de afgelopen jaren al positieve ervaringen opgedaan met een soortgelijk initiatief.

icon_main_info_white_glyph

Ziekte van Parkinson

Op dit moment zijn er ruim 50.000 mensen met Parkinson in Nederland en dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Parkinson is een chronische ziekte met veel verschillende symptomen, waarbij gedurende de jaren veel verschillende behandelaars betrokken zijn. Het bundelen van kennis en ervaring en het coördineren van de zorg vanuit één centraal punt in de regio is daarmee des te belangrijker.

Één behandelteam

Alle patiënten met Parkinson (en parkinsonismen) uit de regio zullen, nadat de diagnose is gesteld in MST of ZGT, onder behandeling komen in dit Punt voor Parkinson. De gespecialiseerde zorgverleners van MST, ZGT en TMZ gaan in het Punt voor Parkinson samenwerken als één behandelteam. In alle fases van de ziekte zijn alle experts aanwezig, waarmee expertise en kennis op hoog niveau aanwezig zijn. Voor de patiënten is de kans op complicaties kleiner, en daarmee ook de kans op een ziekenhuisopname. De ervaring van het Punt voor Parkinson in Groningen leert dat door betere afstemming van de behandeling een langdurige verpleeghuisopname vaak zelfs met een aantal jaren kan worden uitgesteld.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.