Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Arbeidsconflict tussen 88-jarige vrouw en schoonmaakster opgelost

428603 hammer 719066 1920 1 1

De arbeidszaak van deze donderdag bij de kantonrechter komt uiteindelijk tot een oplossing. Niet zo verwonderlijk. De werkgeefster, een alleenwonende vrouw van 88 jaar, wil de arbeidsovereenkomst met haar huishoudelijk hulp ontbinden. En dat is wat de schoonmaakster zelf ook wil.

Maar in februari is het anders. De schoonmaakster is dan een jaar in dienst en meldt zich ziek. De werkgeefster zou haar commanderen en toeschreeuwen. Op 26 maart stelt een bedrijfsarts vast dat ze niet ziek is en volgt er mediation. Er wordt een ontbindingsovereenkomst opgesteld, maar de schoonmaakster tekent niet. Daarop stapt de werkgeefster naar de rechter.

Laster en smaad
Advocaat P. Ruding van de 88-jarige vrouw stelt op zitting dat er altijd goed contact is geweest tussen zijn cliënte en de huishoudelijke hulp. Er zijn nooit signalen ontvangen dat ze het ergens mee oneens was. Mijn cliënte is volstrekt transparant geweest in het proces zoals dat liep. Er is niet geschreeuwd en gedreigd, stelt Ruding. Hij spreekt van laster en smaad. Ze neemt steeds weer een nieuw konijn uit de hoge hoed.

Dienstwoning
De dienstwoning is een punt. Daar woont de schoonmaakster in voor een vastgestelde huur van 866,67 euro, meldt Ruding. En dat is ook fijn voor zijn cliënte. Een vrouw op hoge leeftijd, alleenwonend in een groot huis, ver van de weg gelegen ¦ Er was al drie keer een inbraakpoging.

Ten einde raad

Advocate T. de Jong van de schoonmaakster stelt dat er wel is geschreeuwd. Eigenlijk is mijn cliënte ten einde raad , zegt ze. De bezoeken aan de arbodienst heeft ze als heel belastend ervaren. Volgens De Jong heeft ze zich ingeschreven voor een sociale huurwoning en vraagt ze zelf ook om ontbinding van het arbeidscontract. Dat moet u mij eens uitleggen , zegt rechter Louter. Jullie zijn het niet eens over de aanleiding, maar wel over de oplossing. Waar zit de pijn nog?

Klachten over het schoonmaken zijn er niet, stelt de rechter. Ze voelt zich er niet meer prettig bij , zegt De Jong. Ze voelt zich geïntimideerd. Het woord vertrouwen valt. Hoeveel vertrouwen is er nodig voor een emmer sop en een poetsdoek , zegt de rechter. Ruding komt met Facebookberichten, dat ze een bed & breakfast wil beginnen. Weer een nieuw konijn! En er was al een overeenkomst met de mediator.

Oplossing
Doorbetalen tot 1 november en dan de woning uit geldt wat Ruding betreft nog steeds. De Jong: Mijn cliënte had niet de indruk dat alles in kannen en kruiken was bij de mediator, maar wil nu wel tekenen.

Rechter Louter haakt direct aan en haalt de overeenkomst van de mediator uit zijn stukken en overhandigt die aan Ruding. De Jong ziet nog wat verkeerde cijfers en na enig overleg op de gang vraagt de rechter of de puntjes op de i zijn gezet. Dat hebben wij , zegt De Jong. De partijen betalen de eigen kosten, zo is besloten.

De dochter van de 88-jarige bedankt de rechter. Op de gang meldt ze dat een nieuwe schoonmaakster welkom is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.