Hengelo

Boa’s in Hengelo uitgerust met bodycam

Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) van de gemeente Hengelo zijn vanaf 1 juli uitgerust met een bodycam. In juni vorig jaar werd daarvoor een motie aangenomen in de raad. De boa's gaven destijds zelf al aan graag een bodycam te willen gebruiken.

Boa hengelo
Boa’s in Hengelo worden uitgerust met bodycam, op de foto een boa nog zonder camera © 1Twente

Voorkomen agressie

Landelijk krijgen opsporingsambtenaren steeds vaker te maken met verbaal en fysiek geweld. Uit ervaringen blijkt dat het zichtbaar dragen van een bodycam agressie kan voorkomen. Het zichtbaar dragen van een bodycam blijkt uit veel landelijke pilots al preventief te werken.

Fractievoorzitter Hanneke Steen van het CDA zei vorig jaar dat opsporingsambtenaren niet bang moeten zijn om hun taak uit te voeren. "Een bodycam hoort daarbij. We geven ze daarmee het gevoel om veilig hun werk te kunnen doen."

Waarschuwing voor opname

Een bodycam staat standaard op stand-by. Een boa zet de camera pas aan zodra er zich een incident voordoet, bijvoorbeeld bij een belediging, bedreiging of dreigende situatie. Een betrokkene wordt van tevoren eenmaal gewaarschuwd door de boa dat hij of zij wordt opgenomen als de situatie niet verandert.

De beelden worden met speciale software opgeslagen en zijn niet te manipuleren. Beeldmateriaal kan niet meteen op straat bekeken worden of worden verwijderd. Dat kan alleen in een speciaal docking station die niet aangesloten is op internet. De gemeente bewaart opgenomen beelden tot maximaal 28 dagen. Daarna worden de beelden automatisch verwijderd, tenzij daar volgens de wet een reden voor is om dat niet te doen.

Inzage beelden

Gefilmde bewoners hebben recht inzage al ze zijn gefilmd en kunnen daarvoor een verzoek indienen. Beelden kunnen door de betrokken handhaver ook worden gebruikt om zijn of haar handelen te evalueren. Ook kan het Openbaar Ministerie de beelden opvragen voor (strafrechtelijk) onderzoek.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.