Hengelo

Lokaal Hengelo: "Komst nieuw hotel in Hengelo niet wenselijk"

Is er ruimte voor de komst van een nieuw hotel in Hengelo met tachtig kamers en meer kantoorruimte? De gemeente Hengelo wil samen met een projectontwikkelaar de oude Hofstede MTS verbouwen tot hét centrum voor zakendoen van Twente. Lokaal Hengelo zet vraagtekens bij deze plannen en heeft vragen gesteld aan het college van B en W.

Impressie hart van zuid mts hofstede vincentspikker
De voormalige Hofstede MTS moet het zakencentrum van Twente worden. Er komt een hotel en er worden woningen en werkplekken gerealiseerd de komende jaren. © 1Twente

'Niet wenselijk'

De partij zegt zelf onderzoek te hebben gedaan, bij onder meer enkele Hengelose hotelondernemingen. Daaruit zou blijken dat uitbreiding van hotelruimte niet wenselijk is. "Er bestaat geen enkele behoefte naar meer volume of uitbreiding van hotelkamers. Dit ondanks het feit dat enkele bedrijven bestemmingsplanmatig nog fors kunnen vermeerderen. Waarom dan toch het vergunnen van nog meer hotelruimte?," vraagt Gerrit Megelink zich af.

Lokaal Hengelo heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over de plannen met de oude Hofstede MTS en verwijst hierin onder meer naar een onderzoek van Officerank, platform voor vastgoedinformatie dat sinds een paar jaar GeoPhy heet. Uit dat onderzoek, afkomstig uit 2015, blijkt dat 17 miljoen vierkante meter van het kantooroppervlak in Nederland overbodig is. Dat zou zo’n 30 procent op het totaal van 54 miljoen vierkante meter aan kantoorvloeren in Nederland zijn. Lokaal Hengelo wijst ook op huidige vastgoedonderzoeken die 'een negatief sentiment' bevatten voor meer ontwikkeling van kantoren in Nederland.

icon_main_quote_red_glyph

"Er bestaat geen enkele behoefte naar meer volume of uitbreiding van hotelkamers."

Gerrit Megelink, fractievoorzitter LokaalHengelo

Lokaal Hengelo wil van het college weten op welke basis de conclusie is getrokken dat er meer kantoorruimte noodzakelijk is in Hengelo en of er van belangstellenden reeds een zekerheidsstelling of waarborg is. "Is hier sprake van ‘wishful thinking’ of speculatie? Zo nee? Kunt u het plan van meer kantoor of werkplekken te creëren als “betrouwbaar en gedegen onderbouwd” etiketteren," vraagt Megelink aan het college.

Cijfers

Wat de kantorenleegstand betreft in Hengelo, lijkt het juist de goede kant op te gaan. Uit Vastgoedreportage Twente blijkt dat het aanbod op de Hengelose kantorenmarkt per 1 juli 2020 met vijftig procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Op de meest recente peildatum bedroeg het aanbod 39.400 vierkante meter. "Vorig jaar stond er op 1 juli 78.700 vierkante meter te huur en/of te koop. In totaal betreft het 26 objecten met een gemiddelde grootte van 1.515 vierkante meter," aldus de onderzoekers in het rapport.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.