Hengelo
Cultuur

Burçak Sikar: 'Ik ben een pussy vergeleken met Turkse homo's'

Kort nadat Burçak Sikar drie jaar geleden het knallende statement 'Divas on the dancefloor' had uitgebracht en daarmee voor het oog van de wereld uit de kast kwam, stortte hij in. Op zijn seksuele bevrijding volgde een mentale crisis. Dankzij therapie kwam de Hengeloër er weer bovenop en nu is er 'Bomba', een cross-over van Westerse en Turkse pop op een stevige beat.

Britney Spears

Burçak Sikar (35) schreef 'Bomba' samen met Onur Özdemir, een grote naam in de Turkse muziekwereld. In het nummer, met een in Hengelo opgenomen clip, wordt de liefde tussen twee mannen bezongen: "Ik moest denken aan de clips uit mijn jeugd, van bijvoorbeeld Spice Girls en Britney Spears, en dacht: wat zou ik als 16-jarige tof hebben gevonden om te zien in een clip? Nou, twee kussende mannen dus. In mijn clips kan ik eindelijk mijn eigen verhaal vertellen."

Homo's in Turkije

Dat verhaal begon in 2018 met de clip bij 'Divas on the dancefloor'. "Dat nummer is een reactie op hoe er met name in Turkije wordt omgegaan met mensen uit de LHBTI-gemeenschap, maar het is ook mijn persoonlijke verhaal. Je kunt niet zomaar een community wegvagen door haar dood te zwijgen en daarmee raakt het ook aan de essentie van mijn bestaan."

Veilige bubbel

Burçak kent een leven van voor en van na z'n coming out: "Mijn naaste familie en een paar vrienden wisten wel van mijn geaardheid. Voor mijn ouders was het niet zo'n ding, maar ze hadden liever niet dat ik het aan de grote klok hing. Toen ik met 'Divas...' echt uit de kast kwam, was dat dan ook best een grote stap. Ik dacht dat ik altijd al open en zelfverzekerd was, maar dat was altijd binnen die veilige bubbel. Daar moest ik uit, ook om de muziek te maken die ik echt wilde maken. Ik dacht: wat zou ik willen maken als de mening van anderen mij niet boeit? Nou, de nummers die ik nu maak! Ik heb altijd gezongen omdat ik dat leuk vond, vanaf toen had ik ook echt iets te zeggen."

icon_main_quote_red_glyph

'Vroeger vond ik het leuk om te zingen, maar nú pas heb ik écht iets te zeggen'

Burçak Sikar

Gayprides

In Turkije, het land waar Burçaks familie vandaan komt, is het voor homo's niet eenvoudig om uit de kast te komen én te blijven. Desondanks of juist daarom deed het nummer 'Divas...' het erg goed in de gay-dancings in onder meer Istanbul. Op YouTube zie je het publiek helemaal losgaan op dat nummer en jonge homo's in Turkije of Nederlandse homo's met Turkse roots zien in de Hengeloër een voorbeeld. Da's volgens Burçak wel een beetje tegen wil en dank: "Ik neem een nederige rol in. Het is mooi dat mensen mij als rolmodel zien, maar ik ben maar een pussy vergeleken met Turkse homo's, die al jaren tegen beter weten in proberen gayprides te organiseren in de grote Turkse steden."

Verhaal gaat verder onder foto

Burcak sikar still clip
"Ik moest denken aan de clips uit mijn jeugd, van bijvoorbeeld Spice Girls en Britney Spears, en dacht: wat zou ik als 16-jarige tof hebben gevonden om te zien in een clip?" © Still uit clip 'Bomba'

Hengelo

Na het verschijnen van 'Divas...' is hij nog op tournee geweest in Turkije, maar ondanks zijn liefde voor de mensen, de taal en de cultuur, overweegt hij niet om Hengelo te verruilen voor bijvoorbeeld Istanbul of Ankara. "Ik voel me thuis waar ik nu ben." Daarnaast heeft hij z'n werk als leraar aan het Twickel College.

Vertrouwen

En zijn familie, wat zeggen ze nu hun Burçak all the way is gegaan? "Haha, dit is Burçak, hij doet wat hij doet! Het klinkt makkelijk, maar dat was het niet, hoor." Hij heeft dan ook nog wel een boodschap voor jongeren die in het zelfde schuitje zitten als hij destijds: "Voor mij was therapie heel belangrijk, maar niet iedereen zal dat nodig hebben. Het belangrijkste is dat je iemand vindt die je volledig kunt vertrouwen en waar je overal mee over kunt praten. Dat heeft mij heel erg geholpen."

Theatertour

Ondertussen schrijft hij verder aan nieuwe songs en is hij bezig met het opzetten van een theatertour. Het moge duidelijk zijn: de wereld gaat nog veel meer beleven met Burçak Sikar en z'n band.

Hieronder de clip bij 'Bomba'


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.