Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Hoogbouw in Enschede wil gft-afval kwijt, laagbouw is verdeeld over €˜vierde container €™

430476 grijze container

Moet er een aparte oranje afvalcontainer aan huis komen voor plastic-, metaal- en drankverpakkingen? Zijn vier containers bij de deur te veel? En wie zou de grijze afvalcontainer willen inleveren om het restafval tegen betaling zelf naar een ondergrondse container te brengen?

Meer dan 3600 mensen vulden onlangs de afvalenquête van Tubantia in. We vroegen hen niet alleen naar oplossingen tegen afvaldump, maar ook naar hun wensen voor afvalcontainers.

GFT voor hoogbouwDe bijna 900 mensen respondenten die aangeven in een appartement te wonen, kregen alleen de vraag voorgelegd of zij de mogelijkheid willen hebben om ook groente-, fruit- en tuinafval te kunnen scheiden. Nu verdwijnt dat bij het restafval.

Etensresten kunnen gaan stinken, waardoor hoogbouwbewoners vaker restafval weggooien. Zij worden daar overigens voor 10 cent per lediging voor gecompenseerd. Toch zegt 64 procent van de hoogbouwbewoners ook gft te willen scheiden, 24 procent wil dat niet en 12 procent heeft er geen mening over.

Grijze bak inleveren?De bewoners van grondgebonden woningen reageren zeer verdeeld op hun vragen over afvalcontainers. Even veel mensen vinden een oranje verpakkingencontainer aan huis wel of niet noodzakelijk. Beide keuzes kregen 47 procent van de stemmen.

Bij de vraag of naast restafval, papier en gft een vierde container aan huis te veel is, is er wel een verschil: 62 procent vindt van wel en 34 procent vindt van niet. De respondenten die in laagbouw wonen is ook gevraagd of zij bereid zijn om hun papiercontainer en/of restafvalcontainer in te leveren. Slechts 6 procent is bereid beide containers in te leveren.

Duidelijk is dat een aanzienlijk deel van de deelnemers aan de enquête op geen enkele wijze van de grijze restafvalcontainer af wil. Net als in een gemeentelijke enquête is hen gevraagd onder welke voorwaarde zij de Otto wel zouden inleveren, echter in deze vragenlijst wel met de keuze-optie nooit .

Die optie werd door 64 procent van de respondenten gekozen. 16 procent wil omgekeerd inzamelen als de ondergrondse container op niet meer dan 250 meter van hun huis verwijderd is. En 14 procent zou de grijze container inleveren als de afvalstoffenheffing wordt verlaagd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.