Hengelo

ROC van Twente verwacht meer aanmeldingen Zomerschool

In de laatste week van de zomervakantie, van 23 tot en met 27 augustus, kunnen vmbo-leerlingen aan het ROC van Twente bijgespijkerd worden in de vakken rekenen, wiskunde, scheikunde of Nederlands om zo goed voorbereid aan hun studie te beginnen. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat het ROC de Zomerschool aanbiedt.

Zomerschool roc
Dit is het derde achtereenvolgende jaar dat het ROC de Zomerschool aanbiedt. © 1Twente

Wederzijds

Zowel leerlingen als docenten zijn enthousiast over de lessen in de Gieterij in Hengelo. Dat komt volgens coördinator Joris Poffers omdat de lessen in een informele setting gegeven worden en het in de klas vaak gezellig is: "Het is wederzijds. De leerlingen die zich hebben aangemeld zijn gemotiveerd en daardoor is het voor de leraren ook leuk om te doen. Het gaat om vijf ochtenden die worden afgesloten met een gezamenlijke lunch."

Begrijpend lezen

De Zomerschool is onder meer bedoeld voor leerlingen van vmbo-kader, die sommige onderdelen van rekenen en wiskunde nog niet gehad op school, maar die wel belangrijk zijn op het mbo. Vmbo-leerlingen die kiezen voor de opleiding Lab- en procestechniek en geen NaSk (natuurkunde en scheikunde) 2 in hun vakkenpakket hadden, krijgen die week scheikundeles. Bij het vak Nederlands komt met name begrijpend lezen aan de orde.

icon_main_quote_red_glyph

'Bij ROC van Twente zien we bij de intake wat het niveau is en of bijscholing gewenst is, maar vaak weet de leerling het zelf wel.'

Joris Poffers, coördinator Zomerschool

Aanmeldingen stromen binnen

Vorig jaar deden 85 leerlingen mee. Poffers verwacht er dit jaar zeker niet minder: "We hebben al tientallen aanmeldingen binnen en ook de komende weken zullen er nog veel aanmeldingen volgen weten we uit ervaring."

Het vreemde lesjaar 2020/2021 speelt daarbij ook zeker een rol. Poffers: "Veel leerlingen, maar ook docenten, vinden het fijn om weer gewoon naar school te kunnen, na het afgelopen jaar. Dat maakt dat de animo waarschijnlijk nog groter is dan vorig jaar. We kunnen overigens makkelijk opschalen als we boven de 100 of 150 komen. We hebben docenten genoeg. We hebben zelfs al 'nee' moeten verkopen aan een aantal van hen. En ook lokalen zijn er voldoende beschikbaar, omdat het voor de overige leerlingen nog vakantie is."

'Ook beter voor de rest van de klas'

De leerlingen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, worden óf door hun vmbo-school óf door ROC van Twente getipt dat de Zomerschool bestaat, vertelt Poffers: "Bij ROC van Twente zien we bij de intake wat het niveau is en of bijscholing gewenst is, maar vaak weet de leerling het zelf wel."

Die extra lessen zijn overigens niet alleen wenselijk voor de leerlingen in kwestie, maar ook voor de rest van de klas en de docenten: hoe meer de leerlingen op hetzelfde niveau zitten, hoe beter dat is voor de reguliere lessen tijdens het schooljaar.

Opgeven voor de Zomerschool kan via zomerschool@rocvantwente.nl.

Hieronder een verslag van de Zomerschool van vorig jaar.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.