Hengelo

'Borsten kwijt, baan kwijt, maar wel een fiets en een missie'

'Borsten kwijt, baan kwijt, maar wel een fiets en een missie!' Onder die slogan fietst de 57-jarige Evelien van der Werff momenteel door Nederland. Ze doet daarbij alle 75 IPSO Inloophuizen aan, locaties waar mensen met kanker terecht kunnen voor 'psychosociale ondersteuning'. In Hengelo is de Nije Hoeve zo'n IPSO-huis. Evelien komt hier dinsdag rond 14.30 uur aan. Als ze niet teveel hinder ondervindt van het te verwachten noodweer.

Borstkanker

Debby Nijenhuis, initiatiefneemster van de Nije Stichting, waar de Nije Hoeve onderdeel van uitmaakt, heeft bijzonder veel respect voor Van der Werff. Net als Nijenhuis overwon Van der Werff borstkanker: "De eerste twee onderdelen van haar slogan gaan óók op voor mij, maar ik fiets niet in zes weken tijd alle IPSO Inloophuizen van Nederland langs. Ik heb bijzonder veel respect voor haar en haar missie."

'Dit boek brengt geluk'

De Noord-Hollandse gaf, mede dankzij corona, een fikse draai aan haar leven. Ze schreef het afgelopen jaar een boek ('Dit boek brengt geluk') en stopte na 34 jaar als stewardess bij de KLM. Debby: "Ik moet haar nog ontmoeten, maar ze heeft haar leven klaarblijkelijk in dienst gesteld van een hoger doel: mensen gelukkig maken. Ze heeft al eerder een boek geschreven, met de titel 'Routeplanner door de jungle van kanker' en nu is er 'Dit boek brengt geluk'. Haar eerste boek ligt al bij alle IPSO Inloophuizen en morgen komt ze ons haar nieuwe boek aanbieden. In ruil daarvoor hebben we voor haar ook iets moois in petto."

icon_main_quote_red_glyph

"Ik hoop dat de Nije Hoeve eind dit jaar open kan. Als ik een schatting moet maken hoe de bouw vordert, dan zitten we nu op 75 tot 80%."

Debby Nijenhuis

Nije Hoeve

Evelien van der Werff fietst het hele land door om de inloophuizen onder de aandacht te brengen en om geld in te zamelen. Nijenhuis: "Vanwege corona zitten veel inloophuizen in zwaar weer, omdat fondsenwervende activiteiten niet door konden gaan. Op 25 mei stapte Evelien in Zwolle op de fiets bij Nazorgcentrum IntermeZZo om daar over precies een week, op dinsdag 6 juli weer terug te keren."

Ondertussen is Nijenhuis al jaren druk met de verbouwing van een oude boerderij op het Gezondheidspark in Hengelo: "Ik hoop dat de Nije Hoeve eind dit jaar open kan. Als ik een schatting moet maken hoe de bouw vordert, dan zitten we nu op 75 tot 80%. Hopelijk is het morgen, wanneer Evelien aankomt droog, want wij zijn nu nog het enige inloophuis dat geen dak boven z'n hoofd heeft", lacht Nijenhuis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.