Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Legt Enschede extra beperkingen op aan windturbines? '150 meter is hoog zat'

Nu de discussie over windturbines en zonneparken in Enschede zijn climax nadert, proberen twee coalitiepartijen de regels aan te scherpen. Dinsdag stellen VVD en Burgerbelangen (BBE) een maximale hoogte voor turbines voor. Het voorstel kan zomaar een meerderheid krijgen.

Als het amendement op dinsdag 6 juli wordt aangenomen, werkt de gemeente Enschede niet meer mee aan de realisatie van windturbines met een tiphoogte van meer dan 150 meter. Ter vergelijking: veel nieuwe windmolenplannen gaan tegenwoordig uit van een tiphoogte van 230 meter.

Wel of niet rendabel?

De grote vraag is of een hoogtebeperking voor windturbines feitelijk betekent dat ze er niet zullen komen. De drie eerder voorziene windmolens in het havengebied werden geschrapt, omdat marktpartijen deze niet rendabel vonden. In het havengebied geldt al een maximale tiphoogte van 150 meter vanwege de aanvliegroute naar Twente Airport.

Raadslid Barry Overink (BBE) zegt dat het bovenstaande geen rol speelt bij het amendement. "Of een windmolen rendabel is, daarover gaat de gemeenteraad niet. Dat is aan marktpartijen." Volgens Overink is slechts gekeken naar wat wenselijk is. "We hebben als BBE altijd windturbines van 150 meter voor ogen gehad. Dat is al hoog zat. Nu wordt er gesproken over windmolens van 240 meter hoogte. Dat is 2,5 keer de Alphatoren en voor ons onwenselijk."

Verdeeldheid in de coalitie

Het voorstel van VVD en BBE mag opvallend genoemd worden. Het is weliswaar bekend dat de fracties nooit een groot voorstander van windenergie op Enschedese bodem zijn geweest, maar het opleggen van een hoogtebeperking voor windturbines kan binnen de coalitie voor grote verdeeldheid zorgen.

“Of een windmolen rendabel is, daarover gaat de gemeenteraad niet. Dat is aan marktpartijen”

Immers waren het coalitiepartners D66, PvdA en ChristenUnie die zo'n 3,5 jaar geleden samen met GroenLinks in een lokaal 'klimaatpact' afspraken om haast te maken met groene energie. In deze coalitieperiode zijn er nauwelijks nieuwe plannen ontwikkeld.

Bovendien zijn de partijen niet te spreken over de tijdelijke stop op de ontwikkeling van windmolens die BBE-wethouder Niels van den Berg onlangs aankondigde. De wethouder wil eerst onderzoeken naar de gezondheidseffecten van windmolens ( laagfrequent geluid) afwachten. Een uitkomst kan zomaar een jaar op zich laten wachten.

Meerderheid lonkt

In afwachting van het gezondheidsonderzoek staan in de Energievisie van Enschede op dit moment twee of drie windmolens met potlood ingetekend langs de N18 tussen Usselo en de grens met Haaksbergen.

Als de hoogtebeperking van VVD en Burgerbelangen wordt aangenomen, zouden die windturbines (inclusief wieken) nooit hoger mogen worden dan 150 meter. Het ligt in de verwachting dat PVV, DPE, EnschedeAnders en Groep Versteeg, die sowieso geen windmolens in Enschede willen, het voorstel steunen. Het CDA kan de partijen aan een meerderheid helpen.

248391 windmolen1
Lees ook
Enschede zet tijdelijke stop op windmolens: 'Eerst duidelijkheid over gezondheidseffecten'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.