Hengelo
Cultuur

Drentse Applecollectie verhuist naar Oyfo

Museum Oyfo gaat op zondag 18 juli open voor publiek op de nieuwe locatie in het Hazemeijercomplex. Veel van de collectie die tot vorig jaar aan de Industriestraat (wat toen nog museum HEIM heette) te zien was, wordt ook hier tentoongesteld. Nieuw is in elk geval een collectie afkomstig uit het ter ziele gegane Applemuseum in het Drentse Westerbork.

Mac
Nieuw is in elk geval een collectie afkomstig uit het ter ziele gegane Applemuseum in het Drentse Westerbork. © Pixabay

Gebrek aan vrijwilligers

Het gaat hierbij om unieke Macs, Ipods en de bijbehorende software. Het Drentse museum moest onlangs de deuren sluiten, vanwege een tekort aan vrijwilligers en geldgebrek als gevolg van de maandenlange sluiting in de coronaperiode.

Verhalende lijn

De Applecollectie gaat straks onderdeel uitmaken van de tentoonstelling van het museum, maar krijgt geen apart hoekje tot zijn beschikking. De collectie wordt opgenomen in het geheel. Eugénie Krikhaar, hoofd museale zaken bij Oyfo, vertelde onlangs al bij 1Twente dat speciaal voor de nieuwe opzet van het museum alle vrijwilligers worden bijgeschoold: "Zij moeten het nieuwe verhaal van Oyfo kunnen vertellen. Dus niet, zoals vroeger, alleen iets weten over de geschiedenis van bepaalde machines of Hengelose bedrijven, maar ook over het nu en de toekomst. Van een historische lijn gaan we naar een verhalende lijn."

Feestweek

Op zondag 18 juli gaat het museum open na een maandenlange verbouwing. Bezoekers kunnen zonder coronapaspoort naar binnen, maar moeten wel reserveren. Hierdoor zal het aantal bezoekers per tijdslot beperkt blijven. Na de zomer volgt de officiële opening met een speciale feestweek, waarin bezoekers onder meer kunnen binnenlopen bij lessen van de muziekschool en de kunstenschool.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.