Hengelo
Cultuur

Vrijwilligers Oyfo mogen straks niet alléén meer achteruit kijken

De verhuizing van Oyfo naar het Hazemeijercomplex is in volle gang. Over een ruime maand is de opening gepland. De muziekschool, de kunstenschool en het techniekmuseum komen onder één dak én in een nieuw jasje. Om de ongeveer honderd vrijwilligers klaar te stomen voor het nieuwe hoofdstuk moeten zij een speciale training volgen. Eugénie Krikhaar, hoofd museale zaken bij Oyfo, was vrijdag 16 april te gast bij 1Twente Vandaag om hier over te vertellen.

'Goed op schema'

"De verhuizing verloopt voorspoedig. Dat was een van de weinige voordelen van corona: het museum zit dicht, dus we kunnen ons volledig focussen op de verhuizing. We zitten nu dan ook goed op schema", vertelt Krikhaar.

De grote machines uit het techniekmuseum staan inmiddels op de nieuwe locatie bij Hazemeijer. Nu wordt het tijd om de bestaande vrijwilligers bij te scholen en nieuwe vrijwilligers te werven, vertelt Krikhaar: "We hebben vijf vacatures op onze site staan. De vrijwilligers moeten het nieuwe verhaal van Oyfo kunnen vertellen. Dus niet, zoals vroeger, alleen iets weten over de geschiedenis van bepaalde machines of Hengelose bedrijven, maar ook over het nu en de toekomst. Onze nieuwe verhaallijn luidt dan ook 'Techniek en Ik', ofwel wat betekent techniek voor mij? Van een historische lijn gaan we naar een verhalende lijn."

icon_main_quote_red_glyph

"De vrijwilligers moeten het nieuwe verhaal van Oyfo kunnen vertellen. Dus niet, zoals vroeger, alleen iets weten over de geschiedenis van bepaalde machines."

Eugénie Krikhaar, hoofd museale zaken bij Oyfo

'Interessante kruisbestuiving'

Dat wil volgens Krikhaar niet zeggen dat er geen plaats meer is voor de vrijwilligers van het eerste uur, die alles weten over één bepaald onderwerp: "Je moet wel iets weten van die nieuwe lijn, maar een aantal van onze mensen blijft een echte expert op zijn of haar gebied."

Of de bezoekers van de muziekschool en de kunstenschool ook iets gaan meekrijgen van de techniek en het nieuwe verhaal? Krikhaar: "Kijk, als je voor harples komt of voor een workshop boetseren, dan kom je alleen voor die harples of dat boetseren. Maar ondertussen zie je wel door het raam wat er elders in het gebouw gebeurt. Dat maakt dit zo'n interessant kruisbestuiving."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.