Twente

COC Twente: 'Regenboogvlag uit solidariteit met Hongaren'

Woensdag deed Freerk Jager van het COC Twente-Achterhoek de oproep om rond de EK-wedstrijd Nederland-Tsjechië, die zondag in Boedapest wordt gespeeld, zoveel mogelijk regenboogvlaggen te laten wapperen uit solidariteit met de Hongaarse homo's. Twee dagen vóór het zover is, vindt Jager de actie al geslaagd.

Vroege vlagger in Haaksbergen

Huh? Maar er moet toch nog gevlagd gaan worden? "Klopt, maar ik heb al van zoveel kanten toezeggingen en steunbetuigingen gehad, dat de actie wat mij betreft al geslaagd is. Zo hebben de gemeenten Hengelo en Enschede al toegezegd hun vlag uit de kast te halen en gaat-ie in Haaksbergen zelfs al zondag om 9.00 uur 's morgen in top. De wethouder gaat daar persoonlijk voor zorgen, heeft ie mij verteld", aldus Jager, die voorzitter is van COC Twente-Achterhoek, de belangenorganisatie voor LHBT+-ers in de regio.

icon_main_info_white_glyph

Anti-homowet

De vorige week door de Hongaarse premier Victor Orban ingevoerde anti-homowet verbiedt het ‘promoten’ van seksuele- en genderdiversiteit. Spreken over homoseksualiteit en geslachtsverandering mag niet meer, waar minderjarigen bij zijn; beelden van homo’s of transgenders in films zijn onder de wet illegaal. Het moet, samen met andere maatregelen, ‘kinderen beschermen’, is de Hongaarse redenatie.

Psychische problemen

Freerk Jager vindt het een verschrikkelijke manier om te zeggen dat homo's minderwaardig zijn: "Alsof je er door homoseksualiteit te promoten voor kunt zorgen dat mensen homo worden. In Nederland zeggen we juist: alles kan en alles is okay. Daarmee voorkom je dat mensen onnodig met zichzelf in de knoop komen te liggen en psychische problemen krijgen."

icon_main_quote_red_glyph

"Ze creëren hiermee een klimaat, waarin het voor mensen die geen hetero zijn heel moeilijk wordt om uit de kast te komen."

Freerk Jager, voorzitter COC Twente-Achterhoek

Mark Rutte

Nadat onder meer Mark Rutte in Brussel zinspeelde op een mogelijk vertrek van Hongarije uit de Europese Unie, hield Orban voet bij stuk. Volgens de Hongaarse premier druist de wet niet in tegen Europese wetgeving. Jager: "Dat kan misschien wel zo zijn, maar de wet gaat wel in tegen de Europese waarden. Ze zullen in Hongarije geen mensen om het minste of geringste gaan oppakken, maar ze creëren hiermee wel een klimaat, waarin het voor mensen die geen hetero zijn heel moeilijk wordt om uit de kast te komen."

icon_main_info_white_glyph

Vlag nodig?

Mensen die nog een regenboogvlag zoeken, kunnen zaterdag tussen 14 en 22 uur bij Café Stonewall aan de Walstraat in Enschede terecht.

Freerk Jager Ernst Bergboer
Freerk Jager: "In Nederland zeggen we juist: alles kan en alles is okay. Daarmee voorkom je dat mensen onnodig met zichzelf in de knoop komen te liggen en psychische problemen krijgen." © Ernst Bergboer / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.