Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Meedenken over de nieuwe burgemeester, vandaag en morgen kan het nog

Enschede zoekt een nieuwe burgemeester. Maar wat voor een? De commissie die daar over gaat praat met de gemeenteraad en bobo’s in de regio, maar ook de inwoners van Enschede hebben een een zwaarwegende stem. Zij kunnen hun ideeën en voorkeuren nog tot en met morgen online kwijt.

“Die functie van burgemeester is ontzettend belangrijk”, stelt Marc Teutelink, als fractievoorzitter van de grootste partij in Enschede (Burgerbelangen) tevens voorzitter van de benoemingscommissie voor een nieuwe burgermeester. Hij hoopt dat zoveel mogelijk Enschedeërs hun stem laten horen.

Duizendpoot

Enschede is geen Maastricht of Apeldoorn. En het Enschede van nu is niet het Enschede van tien jaar geleden. Het luistert dan ook nauw, wil de stad gelukkig worden met haar burgemeester - en andersom. Die burgemeester immers leidt de gemeenteraad, bewaakt de sfeer in zijn team met wethouders en zet op zijn minst wat bakens uit voor een gezamenlijke koers. Maar hij is ook de belangrijkste vertegenwoordiger van de stad in de regio, de provincie en in Den Haag.

“Burgemeester Duizendpoot. Maar welke van die poten is het belangrijkst?”

Bovendien - en misschien wel in de eerste plaats - is hij degene die al die verschillende groepen en inwoners in de stad zelf een beetje bij elkaar moet houden. Dat is nogal wat, alles bij elkaar. Welke van al die rollen de belangrijkste is, hangt af van wat de stad in deze fase nodig heeft. En van persoonlijke voorkeur. Kortom: het vinden van de juiste burgemeester is nog een hele toer.

Marc Teutelink 3 Ernst Bergboer 2021 05 19 180329
Marc Teutelink, voorzitter van de benoemingscommissie voor een nieuwe burgemeester in Enschede
Beeld: Ernst Bergboer

Teutelink en de zijnen willen dan ook alle stemmen horen. Inwoners kunnen tot en met morgen middels een online-enquêteaangeven wat zij belangrijk vinden in een nieuwe burgemeester. Anoniem. Het invullen van die vragenlijst duurt zo’n drie minuten.

Onno van Veldhuizen 6 Ernst Bergboer
Lees ook
In gesprek met Onno van Veldhuizen: ‘Er gingen dingen schuiven’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.