EUREGIO
Cultuur
Video

Acteurs gezocht voor ‘beetje activistische’ kindermusical

Een wereld zonder plastic. Hoe zou dat eruit zien? In de minimusical Plastania is dat de hamvraag. De makers zijn op zoek naar jong en oud musicaltalent.

Plastania is de naam van een eiland waar alles, maar dan ook echt alles, van plastic is. Behalve het voedsel voor de koning - alleen hij krijgt gewoon vis uit de zee. Verderop ligt een heel ander eiland, Fauntanian, waar de natuur haar gang kan gaan. Als twee kinderen van die beide eilanden elkaar leren kennen, begint een verhaal dat het lot van die twee eilanden zal bepalen.

Kinderen en volwassenen

Met dat verhaal willen de makers - muzikant en liedjesbakker Joey van Gelden en schrijfster Gabi Sutter - een ‘positieve boodschap meegeven, met name voor kinderen’, zoals Van Gelden het verwoordt. Het verhaal en de liedjes zijn klaar, nu worden er acteurs gezocht om het te gaan brengen, kinderen èn volwassenen.

Meertalige productie

De minimusical is een co-productie van een Duitser, Sutter, en Van Gelden, een Nederlander. Het gaat dan ook om een meertalig project. Het ene eiland wordt bevolkt door Duitstaligen, op het ander wordt Nederlands gesproken. “En de liedjes zijn in het Engels”, zegt Van Gelden met een knipoog in 1Twente Vandaag. “Als acteurs ook Duits kunnen, is dat handig. Maar het is niet nodig.”

Joey van Gelden 2 Ernst Bergboer
Joey van Gelden zingt 'The Fishersong' uit de musical Plastania © Ernst Bergboer

Begin juli vindt de casting plaats. De repetities starten zo snel mogelijk daarna - Van Gelden mikt op eind juli - en zullen plaatsvinden in Enschede of Gronau. “Afhankelijk van de cast, maar in elk geval dichtbij voor iedereen.” De première van Plastania is op 2 oktober in het Enschedese Vestzaktheater. Een week later volgt de Duitse première in Münster.

Aanmelden kan per mail. Meer informatie is online te vinden.

Joey van Gelden Ernst Bergboer
© Ernst Bergboer

Plastinia is medegefinancierd door taNDem - Kunst en cultuur, een platform voor samenwerking tussen Nederlandse en Duitse kunstenaars en makers in het grensgebied.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.