Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese ondernemers zijn scooteroverlast spuugzat: €˜Gaat een keer gruwelijk mis €™

433185 731705

Weer twee incidenten met hardrijdende scooters in de binnenstad. Wachten we gewoon tot het volgende ongeluk?, vraagt middenstander Patrick Reinders zich af. Collega-ondernemers roeren zich en ook voor de Enschedese winkeliersvereniging Winkelhart Enschede is de maat vol. Ze willen nu actie van de gemeente.

Witte klodders spuug op zijn zwarte t-shirt. De foto staat nog op zijn Facebook. Patrick Reinders ziet het als bewijs dat scooterrijders als gekken door de binnenstad rijden . Voor zijn deur aan De Heurne ging het mis. Jongeren reden op hun scooters langs het terras van zijn brasserie Het Striekiezer. Veel te hard en met rokende uitlaten, zegt Reinders. Ik zei tegen mijn collega in de zaak: als ze nu nog een keer langsrijden, dan ga ik er gewoon voor staan . De jongeren gaven nog een keer gas, de middenstander blokkeerde hun pad en filmde alles. De politie laat weten dat het is uitgelopen tot een confrontatie. De man is geslagen en bespuugd , zegt een politiewoordvoerder. Wij zijn ingeseind en hebben daarna een 17-jarige jongen uit Enschede aangehouden. Patrick Reinders deed aangifte.

Dat was donderdag. Een dag later rond 23.00 uur reden twee minderjarige jongens even verderop aan de Kalanderstraat een agente en een 28-jarige vrouw uit Duitsland aan. Ook de agente deed aangifte.

15-20 incidenten
En nu is het zondagmiddag. Ik heb nog een stijve arm, maar ben wel weer aan het werk , vertelt Patrick Reinders. Waarom hij donderdag zo n risico nam? Ik doe het voor onze gasten die in de binnenstad komen. Vooral voor de kinderen. Er wordt zo hard gereden hier op scooters. Maar ook die elektrische fietsen gaan als de brandweer.

Reinders schat het aantal incidenten op vijftien tot twintig per maand . En samen met zijn gasten zit hij dan op de eerste rang. Links kijkt hij De Heurne in, rechts De Noorderhagen. Doorgaande winkelstraten met veel publiek, fietsers, scooters en soms ook auto s en laadwagens. Het is vandaag mooi weer en de terrassen stromen vol. Reinders is blij met de klandizie, maar houdt zijn hart vast. Scooters en elektrische fietsen slalommen tussen de voetgangers door. Ouders grijpen van schrik hun kinderen bij de arm. Reinders: Mijn grootste irritatie is dat het te lang duurt voordat er actie wordt ondernomen. Waarom moet er altijd eerst iets ergs gebeuren?

Gruwelijk mis

Elke ondernemer heeft er last van, zegt marktmeester Willem Snel over de scooteroverlast in de binnenstad. De jongeren op de scooters hebben doorgaans geen respect, rijden roekeloos, willen niet aan de kant en negeren voetgangers. Ondernemer Kirsten Alacali - moeder van twee jonge kinderen - trok in mei al aan de bel. Ze zit met Blur Hairstudio aan het Van Loenshof en kijkt uit op de speeltoestellen tegenover sportzaak Decathlon. Vroeg of laat gaat het een keer gruwelijk mis, waarschuwde ze toen in deze krant. Ik heb daarna bericht gehad van de gemeente. Hierin stond dat ze voor de zomer met een plan zouden komen. Nu is er weinig gebeurd, omdat het waarschijnlijk te moeilijk is om te handhaven , aldus Alacali.

De Enschedese winkeliersvereniging Winkelhart Enschede lijkt haar geduld te verliezen. Een jaar geleden zijn ondernemers uit De Heurne en de Haverstraatpassage bijeen geweest om in overleg met de burgemeester ook over dit probleem te praten , vertelt Nicole Workel namens Winkelhart Enschede. De burgemeester zei ons toe binnen één jaar hiervoor een goede oplossing te hebben. Die oplossing hebben de ondernemers dus nog niet gekregen.

200 euro boete
Maar hebben ze zelf al wel bedacht. Nicole Workel: Opties om scooters aan te pakken en te weren uit onze binnenstad zijn allang beschikbaar middels het nieuwe camerasysteem, maar de gemeenteraad houdt dit - hoogstwaarschijnlijk door uitvoerings- en beheerkosten - tegen.

Reinders: Maak van de binnenstad een voetgangersgebied of haal de snelheid bij de scooters en elektrische fietsen eruit. Dat laatste kan alleen als er strenger wordt gehandhaafd, meent marktmeester Willem Snel. En goede bekeuringen uitdelen van meer dan 200 euro. Dan maak je de scooterrijders wel alerter.

Patrick Reinders, Willem Snel, Kirsten Alacali en Winkelhart Enschede wachten nu op actie vanuit het gemeentehuis. Nicole Workel namens de winkeliersvereniging: Wat ons betreft is de emmer overgelopen en verwachten we van onze burgemeester dat hij binnen zeer afzienbare tijd de daad bij het woord voegt.

Zo wil je niet door de binnenstad lopen als bezoeker

Deze twee incidenten laten zien dat het zo echt niet langer kan , zegt wethouder Eelco Eerenberg (centrum). Er zijn door de gemeente Enschede verschillende acties ondernomen om de overlast door scooters, snorfietsen en elektrische fietsen in de binnenstad te verminderen. Maar de oplossing hebben we nog niet gevonden , klinkt het eerlijk.

Prikacties om mensen te bekeuren bijvoorbeeld. Of herinrichting van de binnenstad. Maar dat zou weer problemen opleveren voor hulpdiensten, mindervaliden en mensen met kinderwagens. Geen obstakels op de weg dus. Ook heeft de wethouder met collega s al vaderlijke gesprekken gevoerd met snelle maaltijdbezorgers op het stadhuis.

Wat is dan wel mogelijk? Technisch gezien is dat camerabewaking bij de entree van de binnenstad. Eerenberg: Maar dat voorstel heeft het twee keer niet gehaald, omdat er andere prioriteiten in de stad zijn.

En nog technischer: snorfietsen gelden voor de wet als fiets en mogen dus de binnenstad in. Eerenberg; Op dit moment wordt er gekeken of we met minder geld het verbod toch kunnen verruimen. Daarnaast vertelt de wethouder dat er gesprekken gaande zijn om handhavingscapaciteit vrij te maken. We gaan aan de slag en wat mij betreft sneller dan gepland. Als we hierop willen doorpakken zullen we dit prioriteit moeten geven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.