Enschede

Inwoners Enschede zoeken mee naar nieuwe burgemeester

Enschedeërs mogen meepraten over wie de nieuwe burgemeester van de stad zou moeten worden. Of in ieder geval, wat voor een type persoon Onno van Veldhuizen moet opvolgen.

Onno van Veldhuizen 6 Ernst Bergboer
© Ernst Bergboer

Van Veldhuizen heeft aangekondigd dat hij per 1 oktober, als zijn eerste ambtstermijn erop zit, afscheid neemt van Enschede. De burgemeester gaat dan aan de slag als staatsraad bij de Raad van State. In eerste instantie zal er een tijdelijke vervanger worden aangewezen, ondertussen stelt de gemeenteraad een profielschets en een vacature op.

Waar moet hij/zij aan voldoen?

De benoemingscommissie wil inwoners ook bij de keuze voor een nieuwe burgemeester betrekken. Via een enquête kunnen Enschedeërs aan de hand van verschillende stellingen aangeven welke eigenschappen de nieuwe burgemeester moet hebben.

Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of een burgemeester vooral bestuurder of juist een burgervader-/moeder moet zijn, en of hij/zij altijd professioneel moet blijven of af en toe ook gevoelens mag laten zien.

Ook zijn er vragen over de bestuurlijke eigenschappen. Moet de nieuwe burgemeester bijvoorbeeld de ogen gericht hebben op Den Haag of juist vaker met bestuurders in Twente om tafel zitten? De enquête eindigt met de open vraag aan welk type persoon inwoners denken als ze aan de nieuwe burgemeester voor de stad denken.

Efficënte probleemoplosser

De antwoorden die uit de enquête komen worden meegenomen in de vacaturetekst voor de nieuwe burgemeester. Citizens, het bedrijf dat de enquête heeft uitgezet, schetst vier types, waarbij de efficiënte probleemoplosser voor 38% van de Nederlanders de ideale type burgemeester zou zijn.

De efficiënte probleemoplosser wil resultaten boeken en kiest daarbij de houding die op dat moment helpt: formeel of informeel. Andere types die uit de enquête kunnen komen zijn de kritische coach, de trouwe beschermer en de enthousiaste aanvoerder.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.