Video

Aramese genocide in Enschede herdacht: 'Een wond die niet geheeld wordt'

In Enschede, waar de grootste Aramese gemeenschap van Nederland woont, is dinsdag de Aramese genocide herdacht. Bij de volkerenmoord in 1915 kwamen 750.000 mensen om het leven onder het gezag van het Ottomaanse rijk, het huidige Turkije. Bij de herdenking waren ook politici aanwezig, voor de Aramese gemeenschap een belangrijke blijk van erkenning.

De kwalificatie 'genocide' ligt vooral heel gevoelig in Turkije. Inmiddels heeft de Tweede Kamer de Armeense genocide erkend. En dat deed onlangs ook de Amerikaanse president Biden. "Maar het gaat niet alleen om de Armeniërs", zegt Aziz Beth Aho, voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten tegen RTV Oost. Het gaat om alle christelijke minderheden in Turkije, waar ook de Aramese gemeenschap onder valt.

Zwarte bladzijdes

George Acis, voorzitter van comité herdenking 1915, spreekt in 1Twente Vandaag over een wond die nog altijd niet geheeld wordt. "We hebben het over de zwarte bladzijdes in de geschiedenis, mede daardoor zijn we ook gevlucht. Weliswaar 50, 60 jaar daarna, maar zolang is die wond gebleven."

Erkenning krijgen

De Arameeërs hebben 15 juni als datum gekozen voor de herdenking van de genocide en dit jaar gebeurt dat in Enschede, omdat de grootse Aramese gemeenschap van Nederland woont. Er waren verschillende politici bij aanwezig, evenals opperrabbijn Binyomin Jacobs en maatschappelijke organisaties.

Dat er politici bij aanwezig zijn is voor de Aramese gemeenschap belangrijk. "Het geeft ons een steun in de rug. Je hebt politici nodig om erkenning te krijgen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.