Hengelo
Cultuur

Na elf jaar vindt Vliegende Stoel vaste voet aan de grond

Overal in de regio komen creatieve broedplaatsen van de grond. Maar de allereerste was ongetwijfeld Vliegende Stoel in Hengelo. Elf jaar geleden begonnen door Gettie van Bussel met compagnon Judith. Judith haakte af, maar Gettie vliegt nog altijd boven Hengelo. Waar ze elf jaar lang anti-kraak zat, heeft ze nu een eigen nest gevonden aan de Drienerbeekweg 30.

Kleinste theater van Hengelo

Je zou het het 'kleinste theater van Hengelo' kunnen noemen, ware het niet dat er behalve theatervoorstellingen ook exposities en muziekoptredens verzorgd kunnen worden. Om maar eens wat te noemen. Gettie legt uit: "Wat we precies doen bij Vliegende Stoel? We geven tijd en ruimte aan beginnende kunstenaars. Niet zozeer jonge kunstenaars, want ook als je vijftig bent, kun je beginnend zijn."

Eeuwige discussie

Maar wat zijn kunstenaars dan precies? "Tja, wat maakt dat jij je kunstenaar voelt? Da's de eeuwige discussie en is het überhaupt nodig dat etiket er aan te hangen? Of wil je gewoon graag laten zien wat er van binnen bij jou leeft? Als het dat laatste is, dan gaan we praten over hoe je dat vorm zou willen geven en wat jij nodig hebt om dat te laten zien. Alleen roep ik er dan meteen bij: wij zijn géén afhaalloket! Het is niet zo dat jij jouw vraag bij mij neerlegt en dat ik dan even met m'n mouw schudt en met een oplossing kom. We gaan sámen aan de slag."

icon_main_quote_red_glyph

"Het is niet zo dat jij jouw vraag bij mij neerlegt en dat ik dan even met m'n mouw schudt en met een oplossing kom."

Gettie van Bussel

Radar

Na ooit begonnen te zijn in jongerencentrum Radar aan de Beukweg vloog Vliegende Stoel in elf jaar tijd heel Hengelo door, om dan nu voor het eerst een vaste plek te hebben gevonden. Een plek waar ze niet 'weggejaagd' kunnen worden, omdat de eigenaar andere plannen heeft met het pand. Ze huurt het circa 60 jaar oude pand, dat ooit een naaiatelier herbergde. Samen met een harde kern van zo'n tien actieve 'Vliegende Stoelers' tussen de 16 en de 30, de Jonge Gasten genaamd, heeft ze het van binnen opgeknapt.

icon_main_info_white_glyph

Open dag

Op zondag 5 september houdt Vliegende Stoel een open dag en op woensdag 7 juli verzorgt Zacht Hart vanaf 19.00 uur een theatervoorstelling. Gettie: "Als je komt kijken, dan spelen ze hun voorstelling alleen voor jou. Super coronaproof dus." Aanmelden kan via een mail aan vliegendestoel@home.nl. Kijk voor meer info op de Facebookpagina van Vliegende Stoel.

Waardebepaling achteraf

Gettie: "Dit is hún plek. Da's een groot verschil met ergens anti-kraak zitten: je hebt je eigen plek, die je ook samen onder handen kunt nemen, omdat je weet dat je er blijft. Een klein nadeeltje, als je dat zo mag zeggen, is het feit dat er nu huur betaald moet worden. Dat betekent dat deelnemers een vast bedrag moeten betalen voor de workshops die ze volgen. "Voorheen had ik die kosten niet en werkten we met 'waardebepaling achteraf'. Mensen betaalden wat zij vonden dat het hen waard was of wat ze konden missen. Dat principe moet ik nu loslaten, maar gelukkig is de huur niet al te hoog."

Gettie van Bussel Ernst Bergboer
Gettie van Bussel: "We geven tijd en ruimte aan beginnende kunstenaars. Niet zozeer jonge kunstenaars, want ook als je vijftig bent, kun je beginnend zijn." © Ernst Bergboer / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.