Politiek
Video

Gedeputeerde over vertrek Omtzigt: ‘Voor het CDA is het erop of eronder’

Dat Pieter Omtzigt zijn lidmaatschap van het CDA heeft opgezegd, zal weinigen zijn ontgaan. CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum is aangeslagen. Hij noemt Omtzigt ‘een christendemocraat in hart en nieren’ en onderschrijft een belangrijk deel van diens analyse van wat er mis is binnen de partij.

Van Hijum windt er geen doekjes om. Hij is fan van Omtzigt, die met ziekteverlof thuis zit maar heeft aangekondigd daarna als onafhankelijk Kamerlid verder te gaan. “Ik heb meermaals op Pieter gestemd en ik heb hem gesteund als lijsttrekker.” Met het vertrek van het CDA-kopstuk, zo stelt de hoogste politieke vertegenwoordiger in Overijssel, staat niet minder dan de toekomst van de christendemocratie op het spel. "Het CDA verkeert in een enorme crisis."

Mokerslag

Omtzigt, zo stelt Van Hijum, vertegenwoordigt het CDA zoals de partij zou moeten zijn. “Dichtbij de mensen, opkomen voor rechtvaardigheid, een politiek die niet wordt gedreven door macht maar door waarden. Pieter gaf dat inhoud en een gezicht, waar veel mensen zich in herkennen.” De provinciale voorman noemt het vertrek van zijn Enschedese partijgenoot dan ook ‘een mokerslag’.

Diagnose: kritiek

Waar het zijn eigen positie binnen de partij betreft is Van Hijum, net als andere prominenten en lokale afdelingen, afwachtend. Deels in reactie op de beslissing van Ayfer Koç, de echtgenote van Omtzigt en CDA-fractieleider in Enschede, om vooralsnog te blijven. “Maar ook omdat we op zoek zijn met elkaar: hoe kunnen we de partij beter maken.” Uitgerekend Omtzigt heeft voor dat herstel belangrijke bouwstenen aangedragen. “Wij willen met die bouwstenen aan de slag, in ieder geval lokaal en regionaal.”

icon_main_quote_red_glyph

‘Ik kan me nog steeds geen CDA in Overijssel zonder Pieter voorstellen, maar de realiteit is dat hij zich genoodzaakt heeft gezien om er een streep onder te zetten’

Eddy van Hijum in 1Twente Vandaag

Of dat met de huidige partijtop gaat lukken? Van Hijum aarzelt. “Niet vanzelf.” Hij wijst op de idealen waar Omtzigt smoel aan gaf en diens keiharde botsing met de top. En naar de commissie Spies, die onderzoek doet naar de gang van zaken rond de lijsttrekkersverkiezing binnen de partij. Het onderzoek waaruit de stukken lekten die het vetrek van Omtzigt inluidden. “We zullen een heleboel lessen moeten trekken uit wat er echt fout is gegaan.”

Ontoelaatbaar

Van Hijum is dan ook een stuk duidelijker dan die landelijke top in zijn oordeel over de uitlatingen van partijgenoten in de uitgelekte stukken aan het adres van Omtzigt. Daarin stonden kwalificaties als 'tyfushond' en 'psychopaat'. "Dat is ontoelaatbaar. In iedere partij, maar zeker een partij die zich laat voorstaan op waarden en normen. Dat kan gewoon niet."

Uitgestoken hand

Over de mogelijkheid van terugkeer van Omtzigt laat Van Hijum zich niet uit. “Ik hoop het zeer. Ik zit ontzettend in mijn maag met deze splitsing. Maar dat is uiteindelijk aan hem.” Omtzigt zelf heeft aangegeven zich pas bij terugkeer in de Tweede Kamer te beraden over zijn politieke toekomst. Dat zal niet eerder dan september zijn. Van Hijum vindt in elk geval dat er dan een ‘uitgestoken hand van de partij’ moet zijn.

Eddy van Hijum 1 Twente
Eddy van Hijum, CDA-gedeputeerde in Overijssel © 1Twente

Omtzigt blijft verbonden met de regio, zo is de overtuiging van Van Hijum, die zowel in Den Haag als in Overijssel jaren met hem samenwerkte. “En ook wij gaan er alles aan doen om de verbinding te behouden.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.