Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese €˜miljonair €™, die Rachel de dood in dreef, moet naar kliniek

434604 876312

Was Enschedeër Sedat S. (47) een geniale oplichter of verbeeldde hij zich dat zijn miljoenen echt waren? Dat laatste, zo blijkt. S., verdacht van heftige bedreigingen richting bankmedewerkers, is volgens het Pieter Baan Centrum ontoerekeningsvatbaar.

Sedat S. moet van de rechtbank in Almelo worden behandeld aan zijn chronisch psychotische stoornis met paranoïde overtuigingen en grootheidsideeën en obsessie met geld- en bankzaken , meldde de Twentsche Courant Tubantia woensdag. Grootste slachtoffers van de waanvoorstellingen van Sedat S. zijn Jeroen Rijnenberg (44) uit Geesteren en zijn vriendin Rachel Harbantomo.

TPZ HelmerzijdeRachel leeft niet meer. Ze benam zichzelf vorig jaar het leven door - na te zijn weggelopen uit psychiatrisch ziekenhuis Helmerzijde - op de A35 voor een auto te lopen. Rachel Harbantomo was geestelijk uit haar evenwicht na de problemen bij haar bedrijf O&H Concepts in Enschede. De Rabobank had in de loop van 2017 van de ene én op de andere dag het krediet van O&H ingetrokken, eiste 150.000 euro terug, blokkeerde creditcards en dreigde met een faillissementsaanvraag. De droom van Rachel - uitbouwen van het eigen bedrijf - spatte uiteen. We raakten alles kwijt , zegt Jeroen Rijnenberg, die als ontwerper voor zijn vriendin werkte. Ons kantoor, onze baan en ook ons appartement in Hengelo.

Weldoener
Een bizarre ervaring met zakelijke incasso s van weldoener Sedat S., vormde de opmaat voor alle ellende. O&H Concepts werd in 2015 opgericht door Rachel Harbantomo. De Rabobank Enschede-Haaksbergen verstrekte een lening van 275.000 euro en een rekening courant met een limiet van 75.000 euro. O&H had de SSI Shelter, een opblaasbare tent voor crisisgebieden, ontwikkeld.

Bij de presentatie in 2017, meldde zich de excentrieke Enschedeër Sedat S. Hij gaf aan via O&H Concepts tenten te willen schenken aan Jemen. S. zei rijk te zijn geworden als loterijwinnaar. Zijn geld staat, zei hij, bij de ING en hij machtigde O&H om in etappes 16 miljoen van zijn rekening te halen.

Aanbetaling
S. deed via een ING-rekening, die later helemaal niet bleek te bestaan, een aanbetaling van 682.000 euro op de Raborekening van O&H. Die bank betaalde zakelijke incasso s uit voordat het geld van de rekening van de opdrachtgever was gehaald. Hoe S., die geen eigenaar van de bankrekening was, deze betaling kon doen is niet duidelijk. Rijnenberg - gerustgesteld door de betaling - bestelde daarop voor 150.000 tentdoek in Roemenië. Daarna meldde de Rabobank - ingelicht door de ING - dat er sprake is van fraude, waarna de bank zijn handen van O&H aftrok.

Sedat S. werd niet vervolgd voor de affaire met O&H, maar wel voor het uiten van bedreigingen naar medewerkers van ING en Rabobank. Die zouden schuld zijn aan het verlies van zijn gewonnen 30 miljoen euro. Ik snij je in 66 stukken , voegde hij een medewerker toe. Ook dreigde S. bankgebouwen in brand te steken.

Doodsangst
Sommige bankmedewerkers leefden in doodsangst. De impact op het leven van Jeroen Rijnenberg was nog veel groter. Volgens de Rabo waren wij oplichters , zegt Rijnenberg. De bank trok het krediet in, O&H was vleugellam. Zijn vriendin Rachel pleegde zelfmoord, 42 jaar jong. Uiteindelijk blijkt S. te hebben geprofiteerd van een beveiligingslek bij de ING.

Nooit excuses gehad We hebben noch van de ING, noch van de Rabo ooit excuses gehad , zegt Jeroen Rijnenberg nu. Ik wilde procederen tegen de ING, maar dat kost kapitalen, de zakken van de bank zijn veel dieper dan die van mij. Bovendien werd mij duidelijk gemaakt dat ik geen partij ben. Het bedrijf was van Rachel en ik werkte daar. Maar als de ING de zaken beter op orde had gehad, had O&H vrijwel zeker nog bestaan. En was Rachel nog in leven geweest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.