Enschede

Memo Omtzigt lekt uit: Enschedeër in eigen partij uitgemaakt voor 'psychopaat' en 'zieke man'

Een nieuwe onthulling rond Pieter Omtzigt dreigt een bom te leggen onder het CDA en de formatie van het kabinet. Uit een vertrouwelijk memo blijkt dat het Enschedese Kamerlid zich 'op momenten ronduit onveilig' voelt binnen zijn eigen partij.

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt, CDA-Kamerlid © Ernst Bergboer

Het memo van Omtzigt is bedoeld voor de commissie Spies, die de periode vanaf de CDA-lijsttrekkersverkiezing tot aan uitslag van de Tweede Kamerverkiezing evalueert. Dat is gelekt aan De Limburger en wordt inmiddels volop gedeeld door GeenStijl.

Hitlersnorren op billboards

In het 76 pagina's tellende document noemt Omtzigt partijgenoten die een lagere plek op de kieslijst kregen nadat zij bij het sollicitatiegesprek hun steun voor de Enschedeër hadden uitgesproken.

Ook worden termen als 'psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord en labiel' aangehaald, die Omtzigt zou hebben teruggelezen in communicatie tussen CDA-fractiemedewerkers en -leden.

Toen na de verkiezingen in maart de uitslag fors tegenviel, zou Omtzigt van ooggetuigen in de 'warroom' van het CDA hebben gehoord dat er Hitlersnorren zijn getekend op billboards met zijn gezicht.

Onveilig gevoel

De whatsappberichten en andere geluiden binnen zijn partij zouden er toe hebben geleid dat Omtzigt zich nog ‘altijd niet gewaardeerd’ en ‘op momenten ronduit onveilig’ voelt, staat in het memo.

icon_main_quote_red_glyph

Hij werd omschreven als een man waarmee je niet kan samenwerken, hij zou dringend hulp nodig hebben en bewust de campagne gesaboteerd

Fractiemedewerker in memo Omtzigt

Een fractiemedewerker omschrijft hoe een andere medewerker aan het eind van de campagne is gevraagd geen werk meer te doen voor Omtzigt. 'Door de ontstane sfeer waren medewerkers selectief over het uitvoeren van hun werkzaamheden voor Pieter Omtzigt.'

Zelf reageert de Enschedeër niet op het uitgelekte document. Pieter Omtzigt zit al sinds medio februari overspannen thuis, mede door alle perikelen in de toeslagenaffaire. Onlangs gaf de CDA'er te kennen dat hij zich tot ongeveer eind september laat vervangen in de Tweede Kamer.

Onbegrepen in toeslagenaffaire

Inhoudelijk wordt in het document vooral teruggeblikt op de perikelen rondom de chaotisch verlopen lijsttrekkersverkiezingen. Meerdere partijleden (waaronder echtgenote en CDA-fractieleider in Enschede Ayfer Koç) kregen na hun stem op Omtzigt een bedankje voor 'hun stem op Hugo de Jonge'.

icon_main_quote_red_glyph

Het stelt mij behoorlijk teleur. Soms heb ik het gevoel dat ik kennelijk niet goed genoeg ben en me nog meer bewijzen moet, waardoor ik nog harder ga werken

Pieter Omtzigt in memo aan commissie Spies

Uit het memo blijkt ook hoe onbegrepen het Enschedese Kamerlid zich voelt als hij de in zijn ogen ongelijke afhandeling van de toeslagenaffaire (30.000 euro voor álle gedupeerden, ook die 100 euro schade hadden) aan de kaak probeert te stellen, onder meer bij de CDA-ministers. 'Voor mij was het duidelijk: op het terrein waarvan ik alles wist, was mijn expertise niet van belang.'

Ook wordt er ingegaan op 1 miljoen aan sponsoring die de partij zou hebben gekregen van anonieme sponsors. Die sponsoren hebben volgens Omtzigt belang bij pogingen om wijzigingen aan te in de CDA-koers zoals die in het verkiezingsprogramma staat. 'Daar heb ik moeite mee. En het maakt het CDA kwetsbaar.'

icon_main_info_white_glyph

Omtzigt was lijsttrekkerschap beloofd bij uitval De Jonge

Een van de meest opvallende passages in het memo van Omtzigt aan de commissie Spies is een belofte die na de lijsttrekkersverkiezingen zou zijn gedaan. Volgens Omtzigt is hem na de nipt verloren interne verkiezing het lijsttrekkerschap beloofd als Hugo de Jonge onverhoopt zou uitvallen. Toen De Jonge zich in december daadwerkelijk terugtrok, werd Wopke Hoekstra naar voren geschoven.

Op 11 december 2020 werd Omtzigt door partijprominenten in Enschede opgehaald voor overleg met Hoekstra. Na veel twijfel besluit hij te gaan en treft de al ingelichte pers aan bij het huis van Hoekstra. 'Opnieuw word ik - tegen de afspraak in - voor het blok gezet: voordat ik een woord met Wopke heb gesproken moet ik voor de camera’s een statement over zijn voordracht als lijsttrekker afgeven.'


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.