Enschede
Politiek

Primeur en debat over minder streng straffen bij bijstand

Tijdens een allereerste online-raadsvergadering in Enschede van anderhalf uur is uitgebreid gesproken over een collegevoorstel om overtreders van bijstandsregels in de toekomst minder streng en minder snel te straffen. Alle partijen zijn het eens over de grote lijn, maar er leven nog wel de nodige vragen.

Er stond maar een punt op de agenda gisteravond: de maatregelverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2020. Dat is een hele mond vol. Het komt neer op de gemeentelijke verordening die bepaalt hoeveel korting op de uitkering er volgt op een bepaalde overtreding van de uitkeringsregels. Zo’n strafkorting wordt in de wet ‘maatregel’ genoemd.

icon_main_quote_red_glyph

Het is voor de uitvoering heel simpel: ambtenaren werken vanuit de opdracht van de politiek en binnen de kaders van de wet.

Arjan Kampman, wethouder Enschede

Veel van de vragen uit de raad gisteravond gingen over de vraag of de ambtenaren dat maatwerk van Kampman wel aankunnen. De wethouder twijfelt daar geen moment aan. “Dat kan fantastisch. We hebben daar heel goede professionals.”

Waarom dat maatwerk dan eerder minder hoog op de agenda stond, is volgens hem een kwestie van opdracht. “Het is voor de uitvoering heel simpel: ambtenaren werken vanuit de opdracht van de politiek en binnen de kaders van de wet. Nu gaan de maatregelenpercentages stevig naar beneden en dat voeren zij gewoon uit. Dan gaat het alleen nog over de vraag: hoe snel leg je die maatregel op, geef je eerst een waarschuwing of niet. Dat gaan we nu uitwerken zodat we op 28 mei een verordening en een werkwijze voor ambtenaren hebben liggen waar iedereen mee uit de voeten kan.”

Kampman heeft toegezegd alle vragen vanuit de raad volgende week te beantwoorden. De kans bestaat dat er nogmaals een zogenaamde commissievergadering zal volgen, net als gisteren. Eind mei beslist de voltallige gemeenteraad.