Enschede
Video

Koren, muziek- en toneelclubs beginnen weer: 'Coronaschade valt mee'

Met vooral vallen en een beetje opstaan, met horten en stoten begonnen muziekverenigingen, theatergezelschappen en andere culturele clubs aan de herstart van hun activiteiten. De eerste repetities zijn achter de rug, de schade van ruim een jaar inactiviteit wordt opgenomen: leden haakten af, activiteiten werden geschrapt en nieuwe programma’s moeten worden opgebouwd. De gedwongen pauze laat z’n sporen na.

Saamhorigheid

“Dat is zo”, zegt cultuurcoach Jacintha Blom, “maar ik had het erger verwacht het valt mee.”

Zij ziet vooral blijdschap bij de amateurcultuurgezelschappen in de stad dat ze weer aan de slag mogen. “De saamhorigheid is de grote kracht van de clubs. Links en rechts zijn er wel een aantal verenigingen omgevallen, maar dat dat zijn groepen die het al moeilijk hadden en die door corona het laatste zetje kregen.”

Contributie

Het coronaslagveld overziend, merkte Blom vooral dat verenigingsleden de contributie gewoon doorbetaalden waarmee dan de artistiekleiders en dirigenten werden doorbetaald. En dat een grote groep muzikanten, toneelgezelschappen en andere groepen de noodzaak voelden om meteen na de toestemming van de gemeente op 5 juni weer te beginnen.

“Het was voor hen heel belangrijk om voor de zomer bij elkaar te komen, om weer dat groepsgevoel te krijgen. Er was angst dat als het nog langer zou duren dat leden zouden afhaken.”

Verwarring

Overigens was de verwarring bij de culturele clubs over wat ze wel en niet mochten erg groot. De oukazes van de Rijksoverheid werden door gemeenten verschillend uitgelegd. Zo kon het gebeuren dat er elders in het land al door muziekverenigingen werd gerepeteerd en dat dat in Enschede werd verboden. Een paar verenigingen wilden in die periode graag aan de slag, maar kregen nul op rekest.

“Het was ook hartstikke verwarrend. De maatregelen en versoepelingen gingen overal over behalve over de amateurcultuurgezelschappen. Er was een situatie dat je wel met vijftien duo’s in een zal mocht repeteren, maar er niet met dertig man in mocht; dat is raar. Maar goed vanaf 5 juni mag je met vijftig man in een binnenruimte weer musiceren en spelen.”

Richtlijnen

Dat geldt overigens nog niet voor de koren. Die mogen nog geen binnenrepetities houden. “Wel buiten. De verwachting is dat daarover op 30 juni nieuwe richtlijnen komen.”

Subsidies

De door de gemeente verstrekte subsidies is ook zo’n ding. De nieuwe subsidieverordening was net ingegaan toen corona uitbrak en niets meer kon. De gemeente verstrekte projectsubsidies of tweejaarlijkse subsidies aan clubs die mooie plannen hadden ingediend.

“Er kon vervolgens niets doorgaan. De gemeente wil wel meewerken om te kijken wat nu nog wel mogelijk is. Welke activiteiten nog wel kunnen plaatshebben.”

Voorwaarde volgens Blom is wel dat de betreffende clubs zo snel mogelijk contact opnemen met haar of de gemeente om het gesprek te openen over de bijstelling van de plannen.

Tekort aan zalen

Een ander probleem dat lijkt op te doemen is het gebrek aan zaalruimte voor uitvoeringen. De verwachting is dat de concert en theaterzalen in de stad geen ruimte meer hebben voor de amateurcultuurgezelschappen, omdat de professionele programmering voorrang krijgt.

“Ik ben al aan het voorsorteren en kijk naar andere mogelijkheden als aula’s in scholen. Kijken wat daar mogelijk is. Ik verwacht dat het een heel druk najaar wordt.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.