Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede aan Zee

Podcast: #1 Wie maakte toen gebruik van dat water?

Je wilt meer over het overvloedige water in Enschede weten? Laten we dan maar bij de historie beginnen. Hoe maakte de textielindustrie er gebruik van? Welke rol speelde Grolsch? En wat is er nog van overgebleven? Stadsgids Ton Völker vertelt het tijdens een stadswandeling door Roombeek. In de eerste aflevering van Enschede Aan Zee de podcast duiken we in het oude Enschede.

Welke rol speelde het water in de Enschedese textielindustrie?

Het is een bekende uitspraak: sinds de textielfabrieken geen water meer oppompen, stijgt het grondwater in Enschede. Maar is dat zo? En vooral: hoe maakten de fabrieken gebruik van het water? In de wijk Roombeek stonden veel textielbedrijven en loodsen van de eens zo machtige industrie. Er zijn nog enkele overblijfselen te zien. Denk bijvoorbeeld aan de Museumfabriek, de toenmalige fabriek Rozendaal, of de fabriek van familie Menko aan de Bosuilstraat.

Stadswandeling met Ton Völker

De geboren en getogen Enschedeër is sinds vier jaar stadsgids in Enschede. Völker weet alles over de gebouwen van onze stad en is al sinds hij "een jong ventje" was, bezig met de geschiedenis van Enschede. Hij vertelt over het textielverleden en geeft ons een gevoel van hoe groot de industrie destijds was en hoe de fabrieken gebruik maakten van de beken, bleken en bronnen in Enschede.

Liever luisteren via Spotify of iTunes?

Dat kan via onderstaande links.
Spotify | https://open.spotify.com/show/0LZ7AoeDJsRfK6RAGN3GE5?si=bCAoBqLiRcup_6ZMUpj0aA
iTunes | https://itunes.apple.com/us/po...