Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Dát is een gek gezicht: Loopbrug van MST is weg

438137 zaag

De loopbrug tussen de twee locaties die lang het MST vormden is niet meer. In een ruim drie uur durende operatie werd het middelste deel van de stalen bak die de vloer vormde dinsdagmiddag doorgesneden en weggetakeld. Twee resterende delen van het tracé over de Haaksbergerstraat volgden in de loop van de avond en nacht.

Ben jij daar weleens overheen gereden in een bedje? Dat was de terugkerende vraag die toeschouwers van het spektakel elkaar stelden. De antwoorden wisselden, maar helder werd dat de loopbrug voor veel Enschedeërs veel meer is geweest dan een markant bouwwerk. Als ze er al zelf niet overheen gereden zijn, dan kennen ze wel iemand in hun nabije omgeving die door verplegers via die weg met spoed van of naar een behandelkamer of OK werd gerold. De publieke belangstelling voor de onttakeling van dit stukje recente geschiedenis was dan ook behoorlijk.

Even na vieren begonnen de voorbereidende werkzaamheden om het eerste stuk van zo n 100 ton van zijn peilers te takelen. Daartoe werden met een snijbrander eerst vier gaten in de stalen wand gesneden voor de draagconstructie van armdikke staalkabels, balken en kettingen waaraan het gevaarte Werd gehesen. Vervolgens werd de stalen bak, gevuld met gewapend beton, aan weerszijden schuin doorgesneden om ervoor te zorgen dat er tijdens het hijsen niets zou blijven haken. Voordat het geheel op de eerste dieplader lag, was het zeven uur geweest.

Later op de avond zijn het stukje boven het trottoir en de peilers waarop het geheel rustte weggehaald. Het deel boven de busbaan was eenzelfde lot beschoren, maar daarmee werd gewacht tot het nacht was om geen hinder voor bus- en overig verkeer te veroorzaken.

In het vallende avondlicht boden de vonken van de branders, de schijnwerpers die de bouwplaats aanlichtten en de pluimen van adem en brandend metaal dan een bijna sprookjesachtige aanblik. Even had de kop van de Haaksbergerstraat iets van een filmdecor.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.