Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Duitsland schaft testplicht voor Nederlanders af, versoepelingen in grensregio

GEEN GRENSCONTROLES GLANERBRUG
Grensovergang tussen Glanerbrug en Gronau.
Beeld: Wilco Louwes

Zonder verplichte coronatest de grens over. Vanaf zondag is het voor Nederlanders die een dagje naar Duitsland willen officieel weer toegestaan. Nederland vanaf dan niet meer als 'hoogrisicogebied'.

De testplicht - die sinds 6 april gold - is dan niet langer van toepassing is bij bezoekjes korter dan 24 uur. Omdat Nederland nog wel als 'risicogebied' geldt, wordt van vakantiegangers wel verwacht dat zij hun komst aanmelden en een negatieve test kunnen overleggen.

Tanken en boodschappen

De versoepeling van de regels betekent dat Nederlanders officieel weer zonder coronatest boodschappen mogen doen en mogen tanken in Duitsland.

Overigens is er de afgelopen periode niet massaal gecontroleerd op de testplicht in de grensregio. In de gemeente Gronau waren tot twee weken geleden 40 boetes uitgedeeld bij steekproefsgewijze controles.

Versoepelingen grensregio

Het afschaffen van de testplicht voor klein grensverkeer komt vlak nadat Duitse grensregio's meer versoepelingen doorvoeren. Sinds deze vrijdag is het onder meer in Borken (o.a. Gronau en Ahaus), Steinfurt (o.a. Rheine), Münster en Grafschaft Bentheim (o.a. Nordhorn) weer toegestaan om de detailhandel zonder negatieve coronatest te betreden.

Ook kunnen in deze gebieden - met uitzondering van Steinfurt - weer terrassen worden bezocht zonder negatieve test. Binnen zitten kan alleen na een coronatest. In Münster is het aantal coronagevallen zo laag dat ook de binnenhoreca zonder testverplichting open mag.

In alle gevallen blijven de mondkapjesplicht en de afstandsregels wel van kracht.

GEEN GRENSCONTROLES GLANERBRUG
Lees ook
Tientallen boetes in Gronau voor negeren testplicht, maar wat is de straf eigenlijk?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.