Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Heroïnegebruikers voor één middagje €˜verslaafd €™ aan FC Twente

440225 annina 4

Niet alleen de spelers van FC Twente hebben zondagmiddag rond half twee last van wedstrijdspanning, een aantal deelnemers aan de Medische Heroïne Behandeling (MHB) van Tactus Verslavingszorg is ook nerveus. Zeventien van hen mogen ook naar FC Twente.

Gerben Kuitert | Tubantia

De meesten zijn wat overprikkeld nu , stelt de verpleegkundige Chris Vulker (32), vast. Vulker heeft het tripje naar de Grolsch Veste voor de chronisch verslaafden georganiseerd en zijn manager, Michel van Naarden, heeft de kaarten van samen 340 euro uit eigen zak betaald. Klasse van Michel, in het budget van Tactus is hier geen ruimte voor.

Nog nooit geweest
Vroeger gingen ze nog wel eens met de bus naar de dierentuin in Emmen, herinnert Roelof Sempel (47) - ik ben sinds mijn 21e verslaafd - zich. Maar ja, dat was vroeger. De laatste jaren zijn we niet meer uit geweest met elkaar, daarom verheug ik me op de wedstrijd. Ik ben nog nooit in het stadion geweest.

Op dit moment krijgen 24 Twentenaren, de meesten komen uit Enschede en zijn ouder dan veertig jaar, drie keer daags medische heroïne bij Tactus. Het gaat om voormalige veelplegers die, sinds in 2006 in Enschede werd begonnen met de verstrekking van gratis heroïne, nog slechts bij hoge uitzondering met justitie in aanraking komen. Nu hoef ik niet meer te stelen , stelt Roelof Sempel openhartig.

Stuk overzichtelijker
Zijn leven is een stuk overzichtelijker sinds hij tien jaar geleden in het programma werd opgenomen. Voordien sliep ik op straat of in een tentje in de bosjes achter de UT , zegt Sempel. Ik heb drie keer in de gevangenis gezeten, in totaal zo n zeven jaar. Voor autokraken, en zo. Dan is mijn leven nu een stuk rustiger. Ik heb sinds anderhalf jaar een huisje in Usselo. Dagelijks fiets ik drie keer op en neer tussen Usselo en Tactus, da s toch 42 kilometer.

Chris Vulker wordt deze middag gesteund door zijn collega-verpleegkundigen Martijn Tijink en Ron Dokter. Ook de beroepskrachten zijn voor de wedstrijd licht gespannen over hoe het allemaal zal uitpakken in de Veste. Ron Dokter: Het is toch wel een bijzondere doelgroep, een aantal van hen raakt snel van de kook als de dingen anders dan anders gaan. Dan is zo n vol stadion met al die prikkels wel spannend. Ook voor ons.

Hoogtevrees
Maar het gaat allemaal prima. FC Twente wint en de meeste MHB-deelnemers genieten in de nok van vak 322, op de tweede ring aan de kanaalzijde . Al heeft een enkeling hoogtevrees met al drie trappen en baalt Chris Vulker een beetje dat er in de rust vier fans de brui aan geven en niemand meer zin heeft in een groepsfoto voor de krant. Eén vertelde me dat hij de trein moest halen en die andere drie zijn zonder afbericht verdwenen , constateert Vulker. Lopend naar huis, dat dan weer wel.

Geen derde helft
En Roelof Sempel? Die is enthousiast. Spannende wedstrijd en nog gewonnen ook! Machtig om een keer mee te maken. Dit mogen ze wel vaker organiseren. Tijd voor de derde helft is er niet. Na terugkomst bij Tactus aan de Ripperdastraat maakt iedereen zich snel uit de voeten.

Chris Vulker kent zijn pappenheimers en moet erom glimlachen: Naast wat ze hier krijgen, gebruiken de meesten er thuis nog wat bij. Daarom willen ze snel weg. Vulker is tevreden over de trip. Was toch leuk? De meeste van deze jongens komen bijna nergens, omdat ze drie keer per dag naar Tactus moeten. Dan is zo n wedstrijd toch een mooie afwisseling?

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.