Verkeer
Stuur appje
Zoek

Schouwburg Hengelo en Wilminktheater Enschede in gesprek over nauwere samenwerking

20240425 compilatie wilminktheater en schouwburg container foto 1twente
De gemeente Hengelo en gemeente Enschede streven naar een intensievere verbinding en samenwerking tussen beide steden en beter benutten van bestaande voorzieningen, zoals op het gebied van kunst- en cultuur.
Beeld: 1Twente

Schouwburg Hengelo en Wilminktheater Enschede zijn met elkaar in gesprek om intensiever te gaan samenwerken. Vorige maand is een informeel gesprek geweest tussen de directieleden van de twee schouwburgen en de wethouders van cultuur van beide steden.

Het Hengelose college van B en W laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat er sprake is van 'een voorzichtig draagvlak' bij beide schouwburgen, dit ondanks gevoeligheden uit het verleden. In de gesprekken op 13 maart jl. is hier aandacht voor geweest. Er is vervolgens door de partijen gekeken naar de toekomst en mogelijkheden die er zijn.

In 2016 werd er ook al eens gesproken over een intensieve samenwerking met mogelijk zelfs een fusie. Na een vooronderzoek, met als uitkomst twee verschillende rapporten, ontstond er flink verschil van inzicht tussen de twee partijen over onder meer de disbalans tussen de door beide theaters ontvangen subsidies en in te brengen middelen.

Regionale samenwerking

De gemeente Hengelo en gemeente Enschede streven naar een intensievere verbinding en regionale samenwerking tussen beide steden en beter benutten van bestaande voorzieningen, zoals op het gebied van kunst- en cultuur. "De culturele agenda’s beter op elkaar afstemmen en een innovatief aanbod presenteren zijn gezamenlijke na te streven doelen. Op dit gebied zien we een mooie rol voor de beide schouwburgen weggelegd."

De Hengelose gemeenteraad stuurde twee jaar geleden al aan op het beter afstemmen van de programmering tussen beide Schouwburgen door het aannemen van de motie ‘Een sterke schouwburg’. Doel daarvan was om daarmee bij te dragen aan sterkere culturele agenda in Twente.

“Insteek van het gesprek was onder meer om te kijken hoe de regionale samenwerking kan worden versterkt”

Vervolggesprekken

Het Hengelose B en W wijst ook op de situatie die is ontstaan in Almelo, met de sluiting van het Stadstheater. "De noodzaak voor een goed afgestemd regionaal theateraanbod is daardoor alleen maar groter geworden." De twee schouwburgen blijven met elkaar in gesprek en na de zomer zijn er vervolggesprekken tussen de twee stadsbesturen en de theaterdirecties. Het Hengelose college zegt 'de eerste stappen' te zien als een mooi begin in de samenwerking.

Als het gaat om die samenwerking, dan is een eerste stap al gezet door Schouwburg Hengelo. Die gaat deelnemen aan twentsetheaters.nl, een online theaterkassa waarbij theatertickets kunnen worden besteld en afgerekend bij de aangesloten Twentse theaters.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.