Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Piek in aantal incidenten fietstunnels

441179 940719 1

In en rond twee fietstunnels onder de A35 in de Enschedese zuidwijken heeft zich in de afgelopen weken een aantal incidenten voorgedaan, waar het jarenlang betrekkelijk rustig is geweest. De politie spreekt dan ook van een onverwachte piek. Bewoners voelen zich onveilig, de gemeente bereid de eerste maatregelen voor en bezint zich op aanvullende maatregelen.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het voorlaatste incident dateert van vorige week vrijdag, locatie: fietstunnel Helmerhoek. Wijkagent Marc Pepers meldt desgevraagd dat er daarbij niets strafbaars heeft plaatsgevonden. Er hing een groepje jongeren rond. Een jongen die langsfietste voelde zich bedreigd en heeft daar melding van gemaakt. Afgelopen weekend - op zaterdag, om precies te zijn - was het opnieuw raak. Ditmaal bij de fietstunnel van en naar Boswinkel. Pepers: Ik weet niet precies wat zich daar heeft afgespeeld. Zover was ik nog niet ingelezen.

Meer incidenten, strafbare feiten
Twee feiten vallen op. De eerste is dat er in de afgelopen zeven weken ineens een scherpe stijging van het aantal incidenten heeft voorgedaan. Het is jaren rustig geweest, weet de wijkagent. Het tweede is dat daarbij in een aantal gevallen aangifte van strafbare feiten is gedaan. Die zijn in onderzoek bij de recherche, aldus Pepers, die er om die reden geen verdere mededeling over kon doen. Over de daders valt nog weinig anders te zeggen dan dat het om jongeren gaat. Of dat steeds dezelfde zijn of niet, is op dit moment ook nog onduidelijk.

Zorgen bij bewoners
Ondertussen maken bewoners zich zorgen. Zij voelen zich onveilig. Voor een aantal van hen reden om de tunnels voorlopig te mijden. Pepers: Dat is logisch. Het is ook goed dat mensen blijven melden, ook als er op zich nog niks strafbaars gebeurd. Die tunnels liggen er niet voor niks en moeten gewoon veilig gebruikt kunnen worden. De politie doet wat ze op dit moment kan doen, aldus Pepers. Behalve het rechercheonderzoek is er contact met jeugdwerk en worden de is de tunneltjes scherper en vaker in de gaten gehouden. En we zijn met bewoners in gesprek.

Maatregelen
De gemeente is ondertussen gestart met het terugsnoeien van bosjes langs de fietstunnels en brengt meer verlichting aan. B&W beraadt zich op verdergaande maatregelen. Bewoners dringen inmiddels aan op het plaatsen van camera s.

Op 26 november om 19:30 vindt er in wijkcentrum Helmerhoek een bijeenkomst plaats over de onregelmatigheden bij de fietstunnel naar die wijk, belegd door de wijkraad. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de wijkraad Helmerhoek.

Luister hieronder ook naar het radio-interview van vandaag met politiewoordvoerder Henk Kremer.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.