Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Recyle Sint strijkt neer in Enschede: ruilen is het nieuwe kopen

441844 saint nicholas 2793721 1920

De tweede editie van Recycle Sint, een speelgoedruilmarkt georganiseerd door de International School Twente, was zaterdag weer een groot succes. Volgend jaar nog groter!

Wouke Gerritsma | Tubantia

Zoals veel andere bezoekers bij Recycle Sint, heeft Leonie Vastert een grote boodschappentas meegenomen. Zo kan ze de spullen zo ongezien mogelijk het huis binnengesmokkeld krijgen. Mama is even boodschappen wezen doen.

Autootjes en knuffels
Ze heeft een spelletje gevonden voor haar zoon van vier en dochter van bijna drie, Rappel Zappel. Ik heb zelf speelgoed meegebracht waar mijn kinderen te oud voor zijn of waar ze niet meer mee spelen , vertelt ze. Autootjes, knuffels en babyspullen, dat soort dingen. Ik heb nu ook alvast wat dingen voor als ze ouder zijn uitgezocht. Er ligt hier mooi speelgoed moet ik zeggen, van te voren wist ik niet wat ik moest verwachten. Voor volgend jaar ga ik vast spullen opsparen, ik doe zeker weer mee.

Nog voor de deuren deze zaterdag om 10 uur opengaan, staat er al een rij wachtenden voor de International School Twente aan de Johannes ter Horststraat. Voor de tweede editie van de door de school georganiseerde Recycle Sint, hadden zo n dertig mensen vooraf speelgoed ingeleverd. Zij kregen er waardebonnen voor terug, die ze zaterdag konden inwisselen. Beter voor de portemonnee van Sinterklaas , het milieu en tegen overconsumptie, is de gedachte achter het ruilevenement dat door het heel land plaatsvindt. Ruilen is niet huilen, maar het nieuwe kopen.

Donaties
Terwijl bezoekers de tafels met puzzels, sjoelbakken, knuffels en blokken langsgaan, komt een buurtbewoner op het nippertje nog speelgoed brengen. Waardebonnen hoeft hij er niet voor terug, hij is vooral blij dat het speelgoed zo een goede bestemming krijgt.

Het is een fijne gedachte dat het goed terecht komt, ik vind dit een mooi initiatief , zegt hij tegen Raquel Rijkschroeff van de International School Twente en de organisatie van de ruilmarkt. Zij vertelt over andere donateurs. Het viel op dat er veel opa s en oma s kwamen met dozen vol. Hun kleinkinderen zijn te oud geworden voor het speelgoed, of willen geen bordspellen samen meer spelen. Ik heb ook spellen op mijn telefoon of computer, zeggen ze dan tegen opa en oma. Dan maar wegbrengen, denken die dan.

Stop Armoede 053
Rijkschroeff hoopt dat Recycle Sint volgend jaar nog groter wordt, want het staat vast dat vanwege het groeiende succes de school weer een ruilmarkt gaat houden. Halverwege de ochtend was een aanzienlijk deel van het speelgoed al weg. Wat zaterdag bleef liggen, wordt gedoneerd aan de Facebookgroep Stop Armoede 053, die zich via lotingen inzet voor minima in Enschede en omstreken. Zo weten we zeker dat al het speelgoed goed terecht komt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.