Hengelo

KamaK heeft zinnen gezet op oude bieb: "Drama als we het niet worden"

Het wordt een spannende dag voor vijf partijen die belangstelling hebben voor de oude Stork-bibliotheek aan de Vondelstraat. De gemeente Hengelo verkoopt het gebouw en vandaag horen de plannenmakers aan wie het pand wordt gegund.

Oude bibliotheek vondelstraat 2

Eén van de partijen die historische gebouw graag wil gebruiken is Kamak. De theatergroep voor acteurs met een verstandelijke beperking, moet het huidige onderkomen op het Dikkersterrein volgend jaar verlaten. Panden op het terrein gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor woningen en appartementen.

Kamak is één van de vijf partijen die door een commissie van de gemeente werden geselecteerd voor de gunningsfase. Het bestuur van de stichting ziet de oude Stork-bibliotheek helemaal zitten. "Het gebouw past ons zo goed," zei bestuurslid Jeroen Boensma dinsdag in Hengeloos Peil. "Alle ruimtes zijn nagenoeg perfect voor ons."

icon_main_quote_red_glyph

"We hebben natuurlijk wel een lijstje met wensen, maar de Vondelstraat voldoet daar voor 98 procent aan. Dat is echt uniek."

Kamak-bestuurslid Jeroen Boensma

Wensen

Sinds bekend is dat Kamak de huidige locatie moet verlaten, is het bestuur druk op zoek naar een andere geschikte plek in de stad en die zijn er nauwelijks te vinden. De organisatie zegt graag in Hengelo te willen blijven. "We hebben natuurlijk wel een lijstje met wensen, maar de Vondelstraat voldoet daar voor 98 procent aan. Dat is echt uniek."

"Voordeel is dat het gebouw in eigendom komt. Waar we nu zitten, huren we. Het is oud en we hebben nogal lekkages," zegt zakelijk leider Annie Tettero. "Als we de oude bibliotheek krijgen en daar hopen we heel erg op, dan gaan we het maken zoals we het hebben willen. Het gebouw is eigenlijk goed."

Al bij een eerste bezichtiging viel Kamak als een blok voor het gebouw uit de jaren dertig. "De buitenkant en binnenkant is vrijwel onaangetast. In heel veel ruimtes is het interieur van 1930 nog in tact. Dat is prachtig en geeft zoveel charme aan het gebouw. We willen dat behouden en opnemen in ons plan," aldus Boensma

Financieel plan

Het bestuur van de theatergroep voor acteurs met een verstandelijke beperking heeft een plan gemaakt met een goede financiële onderbouwing. Zo is er ook ondersteuning van de Stichting Vrienden van Kamak. Welk bedrag er is geboden voor het de oude Stork-bibliotheek dat wil Boensma niet zeggen. "Nee, ik ga geen bedragen noemen, maar het is niet goedkoop."

De mensen van Kamak kijken vandaag dus vol spanning uit naar de uitslag van de gunningsprocedure. Maar wat als Kamak het niet wordt? "Dan is dat echt een drama," zeggen Tettero en Boensma. Tijd om stil te zitten is er echter niet. "Ja, dan gaan we met frisse tegenzin aan een nieuw plan werken."

icon_main_info_white_glyph

Gunningsprocedure

Woensdag informeert de gemeente Hengelo de vijf partijen over de uitslag van het gunningstraject voor de voormalige Stork-bibliotheek. Donderdag wordt de uitslag gecommuniceerd naar inwoners van de stad.

Het is de derde keer dat de gemeente een pand via een dergelijke gunningsprocedure verkoopt. Het verkoopproces is vergelijkbaar met de panden aan de Paul Krugerstraat en de Bataafse Kamp. Bij deze voormalige schoolgebouwen hadden ook meerdere belangstellenden plannen ingediend. Zo komt in het pand aan de Paul Krugerstraat een zorginstelling voor mensen met dementie. In het pand Bataafse Kamp komen woningen en appartementen.

Binnenkort gaat ook het gemeentelijke monument villa Markant in de verkoop. Belangstellenden kunnen zich met een plan melden bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars. Uit alle inschrijvingen kiest een beoordelingsteam de beste plannen. In november verwacht de gemeente Hengelo dat het winnende plan bekend is.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.