Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloër Wout kruipt in de huid van Roger in Avonturenpark Hellendoorn: 'Mijn droom? Een keer de bad guy spelen!"

Wout Hofstede is een geboren acteur. Als vierjarige speelde hij al toneelstukjes in de spreekwoordelijke zandbak. Dat je met acteren ook je geld kunt verdienen, bedacht de nu 47-jarige Hengeloër pas op z'n dertigste. Maar pas nadat hij erachter was gekomen dat opleidingen in de zorg en het onderwijs doodlopende weggetjes waren. Hofstede was op dinsdag 26 maart te gast in 1Twente Vandaag en vertelde vol flair over onder meer zijn werk in Avonturenpark Hellendoorn én met de acteurs van Theatergroep Kamak.

Toen hij erachter was gekomen dat hij liever op de planken stond, dan tussen de bedden of de schoolbanken, schreef hij zich in voor de Amsterdamse Toneelschool. "Maar ook daar hield ik het maar een jaar vol. Ik voelde me namelijk meer maker dan speler. Dat lieten de leraren mij ook fijntjes weten, nadat ik me weer eens teveel met de regie bemoeide, haha. Uiteindelijk ben ik geswitcht van studie en nu ben ik afgestudeerd theatermaker. Voor veel van de rollen die ik tegenwoordig speel, heb ik zelf het verhaal geschreven."

Van Hellendoorn tot Emmen en Kamak

Inmiddels vermaakt Hofstede met z'n personages jaarlijks vele duizenden bezoekers van Wildlands Emmen, Attractiepark Slagharen en Avonturenpark Hellendoorn. Bij Theater Kamak in Hengelo komt z'n zorgachtergrond nog altijd prima van pas, omdat hij daar drie dagen per week werkt met acteurs met een verstandelijke beperking.

“Afgelopen winter speelde ik een heerlijk rustige kerstman in Slagharen, haha. Die kant heb ik ook.”

Je zou kunnen stellen dat Wout Hofstede ook leeft met een beperking, maar die zogenaamde 'handicap' komt hem juist van pas: "Als kind is bij mij ADHD gediagnosticeerd. Een vorm van autisme, die zich uit door druk gedrag. Vroeger had ik er misschien last van, tegenwoordig zie ik het als een talent."

Slagharen

Hij geeft een voorbeeld: "In Slagharen loop ik de hele dag door het park en ga daarbij de interactie aan met jong en oud. Je moet in een fractie van een seconde op situaties kunnen anticiperen. Door mijn autisme én door mijn jarenlange ervaring gaat me dat moeiteloos af. Maar evenzo makkelijk speel ik ingetogen rollen. Afgelopen winter was ik een heerlijk rustige kerstman in Slagharen, haha. Die kant heb ik ook."

Bad guy

In dat jaartje Toneelschool leerde de geboren Hengeloër de basisregels van het acteren, maar de zzp'er noemt zichzelf bovenal een autodicact. "Het mooie van acteren is dat je dat tot op hoge leeftijd kunt doen. Ik plan niet al te ver vooruit, maar ik zou ooit nog wel eens met een theatergezelschap op toernee willen. In de rol van bad guy of met een serieus stuk, Shakespeare ofzo. Voor musicals hoeven ze me niet te bellen, behalve misschien voorstellingen met inhoud, zoals Soldaat van Oranje of Anne."

Jungle Jim

In Avonturenpark Hellendoorn, dat eind deze week weer open gaat, speelt Hofstede al sinds 2011 de rol van Roger in Indiana Jones-achtige voorstellingen vol spektakel. "Dan ben ik verteller én een van de hoofdrolspelers tegelijk. Dat is heerlijk om te doen. Die voorstelligen schrijf ik zelf. In Wildlands Emmen speel ik bioloog Jungle Jim. Roger en Jim spreken allebei Nederlands met een vet Amerikaans accent, maar waar Roger heel extravert is, is Jim juist ingetogen. Bij hem spreekt de educatieve kant mij erg aan. Jim moet de jeugd van alles leren over de bloempjes en de bijtjes."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.