Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ook Boswinkel wil burgerwacht bij onveilige fietstunnels in Enschede

442460 download 2 84

Ook Boswinkel wil een burgerwacht om de fietstunnels veiliger te maken. Daarom waren bestuursleden van het bewonersteam dinsdagavond ook aanwezig bij de bijeenkomst in Helmerhoek, waar al een burgerteam surveilleert rond de fietstunnels.

Redactie | Tubantia

Aanleiding voor het burgernet in de Helmerhoek zijn ernstige bedreigingen, berovingen en mishandeling in en rond de fietstunnels in de wijk. Eind oktober werden vier jongens belaagd en met een vuurwapen bedreigd. Een vechtpartij volgde, de vier wisten te ontkomen zonder dat ze hun telefoon verloren.

Goed mis
In de fietstunnel bij Boswinkel ging het twee weken daarvoor goed mis. Een jongen werd bedreigd en moest zijn telefoon afstaan. Reden voor het bewonersteam in Boswinkel om de kunst af te kijken in de Helmerhoek. Daar houdt al een aantal buurtbewoners regelmatig de veiligheid rond de fietstunnels in het oog. Boswinkel denkt erover aan te sluiten, zodat van elkaars ervaringen gebruik kan worden gemaakt.

Bezorgd
Dinsdagavond in wijkcentrum De Helmer waren ruim dertig bezorgde buurtbewoners er getuige van dat een vertegenwoordiger van de wijkagenten in Zuid vertelde dat de recherche er bovenop zit, en dat er een vermoeden is van samenhang tussen de bedreigingen in de fietstunnels en andere incidenten.

Patrouilleren
Intussen trekken politie, gemeente en bewoners samen op om de veiligheid rond de fietstunnels te verhogen. Het politie-onderzoek, de burgerwacht die met vijf man sterk op onvoorspelbare tijden patrouilleert en de gemeente die de tunnels veiliger en overzichtelijker maakt. Door de bosschages te snoeien, verlichting te repareren en waar nodig aan te vullen, maar op korte termijn nog niet door camera s te plaatsen.

Nog engere plekken

Wethouder Arjan Kampman was gisteravond op de fiets naar het wijkcentrum gekomen. ,,Ik kan vertellen: ik ben engere plekken tegengekomen. In de kern gaat het erom: hoe stoppen we die mafketels die berovingen plegen. Voor mij heeft veiligheid topprioriteit.

Tot het zo ver is fietsen veel wijkbewoners een blokje om of nemen de auto. Hoewel ook klonk: ,,Massaal op de fiets door de tunnels. Dan durven die crimineeltjes niet meer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.