Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Naaldloze injectie: Enschedese start-up is er bijna klaar voor

Het vraagt nog even geduld, maar de wetenschap is er klaar voor: vaccins toedienen of tatoeëren zonder naald. De techniek is 'gewoon' bedacht op de campus van Universiteit Twente.

Een op de vijf mensen is bang voor naalden. En dat is een gat in de markt, zagen UT-onderzoekers. Met de start-up Inkbeams begonnen zij jaren geleden aan een project: kan je injecteren met behulp van een laser?

360 kilometer per uur

De techniek werkt als volgt: met behulp van lasertechnologie wordt een vloeistof verwarmd. Door de hitte vormt zich een luchtbelletje en wordt de vloeistof met 360 kilometer per uur op de huidoppervlakte geschoten.

"Dat gaat zo snel, dat je er waarschijnlijk niet van voelt", zegt mede-oprichter Lea Milovich van Inkbeams. Ze vergelijkt het met een muggenprik.

Nog even geduld

Het naaldloos injecteren is in de toekomst mogelijk te gebruiken bij het vaccineren. Al verwacht Milovich dat het - afhankelijk van investeerders en regelgeving - nog wel tien jaar kan duren voordat de eerste 'laserprik' wordt gezet. "Maar over drie jaar is het waarschijnlijk al mogelijk om zonder naald te tatoëren."

Dankzij de techniek zou het gebruik van naalden enorm kunnen afnemen en dat is beter voor het milieu. Alleen al in de medische wereld worden jaarlijks miljarden naalden gebruikt. Inkbeams is al sinds 2014 bezig met de ontwikkeling van het naaldloos injecteren. In 2017 werd de start-up beloond met de titel 'beste tech-idee van het jaar'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.