Enschede

Burgemeester stopt: volledige verrassing, maar moedig besluit

Terwijl iedereen nog dacht dat burgemeester Onno van Veldhuizen voor zijn tweede termijn van zes jaar zou gaan, kwam hij met de mededeling dat hij niet eens wil beginnen aan zijn tweede periode als burgervader van Enschede. “We waren het traject voor zijn herbenoeming gestart en in het eerste gesprek met hem, kwam hij meteen met het bericht dat hij ging stoppen. Dat was een volslagen verrassing”, zegt Marc Teutelink van Burgerbelangen Enschede en voorzitter van de Vertrouwenscommissie.

01 ONNO 00 04 00 41 Still001
Burgemeester Onno van Veldhuizen © Coen Krukkert

Begrip

Hij heeft begrip voor de keus van Van Veldhuizen. “Hij is erg ziek geweest en dat was heftig. Er is iets nieuws op zijn pad gekomen. Dat kwam samen en hij heeft goed nagedacht en een besluit genomen. Ik vind dat een moedig besluit. Maar wel jammer, hij is een fijne collega. Ik wens hem heel veel succes bij deze nieuwe stap, wat die dan ook precies is.”

Flink ziek

Margriet Visser van Enschede Anders reageert niet anders op het naderend afscheid van de burgemeester. Ook zij begrijpt heel goed waarom Van Veldhuizen het besluit nam ermee op te houden. “Burgemeester, dat is een heel zware baan. Hij is flink ziek geweest en ik kan me heel goed voorstellen dat je daarna op een kruispunt staat: ga ik links, ga ik rechts, ga ik rechtdoor. Hij heeft ervoor gekozen om iets anders te gaan doen. Ik hoop oprecht dat hij daarmee een gezonde en gelukkige toekomst tegemoet gaat.”

Bijzondere positie

“Ik heb me zelf de vraag gesteld in hoeverre ik hier van op kijk”, zegt fractievoorzitter René Kreeft op de mededeling van Van Veldhuizen. Hij komt tot de slotsom dat dat niet zo is. Hij wijst op de bijzondere positie van Enschedees eerste burger die niet alleen de verantwoordelijkheid voor zijn stad draagt, maar ook nog eens voorzitter van de Veiligheidsraad is en ‘Twente in goede banen moet leiden’. “Misschien kun je beter burgemeester van Utrecht zijn”, aldus Kreeft die zich kan voorstellen dat Van Veldhuizen zich de vraag heeft gesteld of hij dat allemaal nog kan brengen.

Ongelukkig

Ongelukkig is het ook, vindt Kreeft. De postcoronatijd, de naderende verkiezingen, de bestuurlijke veranderingen in Twente moeten worden opgepakt. “De burgemeester is daarin heel belangrijk. Wie gaat al die veranderingen handen en voeten geven in Enschede?” Vast staat dat Van Veldhuizen dat niet zal doen. “Enschede verliest in oktober een heel betrokken, warme persoon die zijn rol met veel inzet heeft ingevuld en bezig was de grens uit te gummen.”

icon_main_quote_red_glyph

We waren heel tevreden. Hij is open en oprecht, je krijgt wat je voor je hebt staan

Gertjan Tillema, D66

Gertjan Tillema (D66) is partijgenoot van Van Veldhuizen, maar vindt dat de burgemeester juist boven de partijen staat. "We waren heel tevreden. Hij is open en oprecht, je krijgt wat je voor je hebt staan." Ook voor Tillema kwam het aangekondigde vertrek onverwacht. "Onno van Veldhuizen is een strijdlustige man. Hij kwam goed uit de startblokken na zijn afwezigheid.

Ayfer Koç (CDA) zegt geraakt te zijn door de mededeling van de burgemeester. "Ik vind het jammer. Hij is een fijne en aimabele burgemeester. Een mensen-mens met een hart voor Enschede. Ik begrijp zijn keuze wel, maar toch is het een heel moedig besluit."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.