Hengelo
Cultuur

Hengelose hit tikt 200 miljoen views aan op YouTube

Met het hardstylenummer In My Head scoren twee Hengelose jongens een wereldhit. Ruim 200 miljoen keer is het nummer van Tristan Oude Voshaar en Maurice Daniluk al beluisterd via YouTube. De twee, die samenwerken onder de naam Kit Hype, waren dinsdag 18 mei te gast bij 1Twente Vandaag: "Met de muziek hadden we al wel succes, maar toen een fan er een clip bij maakte, ging het ineens heel snel met het aantal views."

Jongerencentrum Radar

Tristan en Maurice maken al zestien jaar samen muziek. Ze ontmoetten elkaar in het voormalige jongerencentrum Radar aan de Beukweg, waar ze allebei een deejay-cursus volgden. Maurice: "We bleken dezelfde smaak en stijl te hebben, dus we gingen al snel samen dingen doen. Ik ben meer de man achter de techniek, van de knopjes zeg maar en samen maken we de muziek. We componeren vrijwel alles zelf."

Dat geldt ook voor In My Head, een nummer dat al zo'n vier jaar online te vinden. Ze schreven en produceerden de track samen. Alleen de zangeres en de rapper komen van elders. Maurice: "Die vonden we via een online service. Voor 10 euro in de maand kun je daar allerlei tracks vinden en gebruiken. De makers koop je af en daarmee heb jij de rechten."

Hieronder de clip van In My Head

Russische fanbase

In eerste instantie stond alleen de muziek van In My Head op YouTube. Als je het nummer afspeelde, zag je alleen maar een afbeelding. Maurice: "Een fan uit België heeft ons benaderd met de vraag of we er een clip bij wilden. Dat wilden we wel. Hij heeft een prachtige, volledig geanimeerde clip gemaakt. Alles via de computer, maar het lijkt levensecht!" Toen die beelden er vervolgens onder kwamen, ging het heel snel met het aantal views. Met name in het voormalige Oostblok en Rusland. "Hoe dat kan? Het heeft misschien te maken met al die snelle auto's. In de race-scene daar heeft het nummer het erg goed gedaan."

icon_main_quote_red_glyph

"Als we er ons werk van zouden maken, worden we ook verplicht bepaalde hoekjes in te gaan, waar we liever niet komen."

Maurice Daniluk

'We mogen niet klagen'

Hoeveel geld die 200 miljoen views het tweetal oplevert, daarover laten ze zich niet uit. Tristan: "We mogen niet klagen, laten we het zo zeggen, maar de utopie dat je met muziek bakken met geld kunt verdienen, dat is echt niet zo. We hebben daarom gewoon een baan náást deze hobby, want voor ons blijft het echt hobby." Maurice: "Nu kunnen we nog doen wat we leuk vinden. Als we er ons werk van zouden maken, worden we ook verplicht bepaalde hoekjes in te gaan, waar we liever niet komen."

Like Thunder

Terwijl de teller bij In My Head lekker doortikt (209.136.078 views op dinsdag 18 mei om 19.30 uur), gaat het met het vervolg daarop ook lekker: Like Thunder heeft inmiddels de 7,5 miljoen views aangetikt. "Wij gaan gewoon verder. Deze week duiken we de studio weer in voor nieuwe muziek." Dat het echt hobby is, blijkt wel uit de locatie van die studio: het is gewoon een omgebouwde slaapkamer ergens in het Hengelose.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.