Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose DJ Mark Villa is terug na depressie: ‘Perfectionisme zat mijn geluk in de weg’

De naam Martinus Haase zal relatief weinig mensen iets zeggen, maar zijn alter ego Mark Villa doet danceliefhebbers overal ter wereld opveren. De Hengelose deejay stond al op z’n 15e op Tomorrowland, een van de grootste dancefestivals ter wereld, maar hij belandde een paar jaar later in een diepe depressie. Hij krabbelde op en treedt nu weer voor het voetlicht. Eerst met een nietsverhullende YouTube-video over zijn ziekte en nu met nieuw werk.

Perfectionisme

Marti (21) - zo noemen z’n vrienden hem - had al jaren depressieve klachten, maar eind 2019, nu twee jaar geleden, sloeg de ziekte genadeloos toe. Toen een paar maanden later corona het sociale leven ook nog eens plat legde, wist hij niet waar hij het moest zoeken. In elk geval niet meer in de muziek die hem zoveel gegeven had: “Ik heb jarenlang dingen van mezelf gevraagd, die ik niet kon leveren. Mijn perfectionisme heeft me niet geholpen in mijn zoektocht naar geluk.”

“Ik ben blij dat ik het gedaan heb. De reacties waren heel positief: veel mensen bleken zich te herkennen in mijn verhaal.””

'Ik moet waakzaam blijven'

Hij legt de oorzaak niet bij anderen neer: “Nee, het heeft puur te maken met de druk die ik mezelf oplegde. Ik had een droom die ik wilde waarmaken, maar ik stelde te hoge eisen aan die droom. Inmiddels zijn mijn doelen realistischer. Maar ik heb nog altijd die droom, om nummers te maken die wereldwijd aanslaan en om weer op te treden. Ik weet echter dat ik waakzaam moet blijven, een nieuwe depressie ligt altijd op de loer.”

Video op YouTube

Enkele maanden geleden was er ineens zijn ‘mentale coming out’ op YouTube. In een video van 18 minuten vertelt Marti waarom hij zo lang van de radar was verdwenen: “Ik heb er best even over na moeten denken of ik dit wel wilde, maar ik weet dat er heel veel mensen met dit soort problemen worstelen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. De reacties waren heel positief: veel mensen bleken zich te herkennen in mijn verhaal.”

Weusthagbos

Met hulp van een psycholoog en vele uren wandelen in het Weusthagbos in z’n woonplaats Hengelo krabbelde Marti weer op. Na een radiostilte van bijna twee jaar is er nu ook weer nieuw werk verschenen. Hij kan niet wachten om een nieuwe start te maken: “Avicii en Afrojack waren de sterren toen ik voor het eerst naar muziek ging luisteren. Dát wilde ik zelf ook. Ik ging uitzoeken hoe zij hun nummers maakten. Veel later kwam pas het draaien. Vond ik ook prachtig: je hebt ineens controle over waar de nacht naar toe gaat. En als je dan ook nog je eigen werk kunt draaien, is dat natuurlijk helemaal fantastisch. Dat gevoel hoop ik binnenkort weer te kunnen ervaren.”

Hieronder de video waarin DJ Mark Villa uitlegt waarom hij twee jaar uit beeld was:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.