Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Dick Smeijers treedt na 33 jaar terug bij De Wonne in Enschede

444419 580829

Dick Smeijers legt op 1 januari het voorzitterschap neer van de oecumenische woongemeenschap De Wonne. Kerngroeplid Carla Berbée volgt hem op.

Redactie | Tubantia

Dick Smeijers is 33 jaar betrokken bij De Wonne in Enschede, waarvan 25 jaar als voorzitter en 23 jaar als inwonend kerngroeplid. Eerder dit jaar, tijdens een interview in het kader van het 40-jarig bestaan van De Wonne in Enschede, gaf hij al aan meer afstand te willen nemen.

Strenger aan de poort
Hij noemt in dat interview veertig jaar een kantelpunt . De Wonne heeft een nieuwe, professionelere lijn ingezet die wezenlijk anders is dan het idealisme van de eerste generatie. De medewerkers moeten strenger zijn aan de poort. Kernleden krijgen cursussen, bewoners ondertekenen contracten die geen ruimte laten voor vrijblijvendheid. Wie zich niet aan de afspraken houdt, moet weg.

Besparing van 6 ton gemeenschapsgeld
Bij de bekendmaking vandaag van zijn terugtreden, stelde Smeijers dat De Wonne in de afgelopen 40 jaar naar schatting aan 800 mensen een passende plek in de maatschappij terug heeft kunnen geven. Bij een gemiddelde bezetting van twintig gasten/huisgenoten, die anders in een andere opvang zouden moeten verblijven bespaart De Wonne aan gemeenschapsgeld zo n kleine 600.000 euro , voegt hij daar aan toe. Als scheidend voorzitter neem ik de vrijheid om deze feiten, die wij zelden of nooit afficheren, nu eens te noemen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.