Luister
Kijk
Zoek

Extinction Rebellion voert in Hengelo actie tegen Shell

Shell
De actie begint om 13.20 bij het tankstation op Het Plein bij IKEA.
Beeld: Google Streetview

De actiegroep Extinction Rebellion Enschede voert dinsdag 18 mei bij verschillende tankstations van Shell in Hengelo actie in het kader van de internationale Shell Must Fall-dag. De klimaatgroep vindt dat Shell moet stoppen met het investeren in fossiele energie en zich moet richten op de productie van schone energie. De actie begint om 13.20 bij het tankstation op Het Plein bij IKEA.

'Ware aard van Shell'

Woordvoerder Jesse Kleinhesselink legt uit wat de doelen zijn: "We willen klanten en omstanders informeren over de ware aard van het bedrijf. Dit doen we tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell, die achter gesloten deuren plaatsvindt op het hoofdkantoor in Den Haag."

In heel Nederland worden er vandaag acties gehouden, vertelt Kleinhesselink: "Zo vindt er in Amsterdam Zuid een demonstratie plaats bij het hoofdkantoor van ABP om het pensioenfonds op te roepen om te stoppen met investeren in fossiele energie en in Royal Dutch Shell in het bijzonder."

'Maximale winst te koste van alles'

Volgens Extinction Rebellion is het een 'illusie dat Shell ooit een eerlijk ecologisch bedrijf zal worden'. Kleinhesselink: "Het is een multinational met aandeelhouders. De managers sturen op maximale winst te koste van alles. We kennen de resultaten: corruptieschandalen, massaontslagen, aardbevingen in Groningen, een vervuilde Nigerdelta, geweld en de klimaatcrisis. Het probleem is structureel, en gaat verder dan Shell alleen. Aandeelhouders willen winst en fossiele brandstof levert nog steeds geld op. Daarom zeggen wij: ontmantel Shell. Zet het bedrijf onder democratische controle. Geef de duurzame onderdelen een zelfstandige toekomst. Herstel de aangerichte schade en geef Shell medewerkers duurzame banen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).